Kojenie po sekcii

Darina    22.12.2017, 08:34

Dobry den, som 12 den po sekcii, mám od prveho dna problemy s kojenim, v nemocnici som si prikladala maleho od tretieho dna, ale maly sa nechcel prisat a mne mlieko ide stale iba po kvapkách, odsavala som si mlieko po kvapkach ručne max par ml, maly sa ale stale nechcel aj tak prisat, na osmy den mu zistili že ma zltacku, bilirubin 211 a aj preto je stale taky ospaly a nevladze sat. Skusala som si odsávat mlieko ale za 10 minut odsávanie som mala pár ml, vcera mi prisla elektronická odsavacka a to iste po 10 minutach som odsala trosku mliecka. Je možné že ak by som si odsavala takto mlieko, ze by mi este mohlo nabehnut??? Dakujem za radu.

Nič nie je stratené, vaše bábätko je veľmi maličké, je obrovská šanca, že s uplatnením správnych postupov sa podarí naučiť ho prisávať k prsníku, že sa zvýši príjem mlieka zo strany bábätka priamo z prsníka a zvýši sa vaša tvorba mlieka. Čoskoro tak bude možné prestať dokrmovať a začať výlučne dojčiť. Všetky postupy, ktoré zvyšujú šance, že sa toto podarí, vám však musí ukázať poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ukáže vám jednoduchú techniku, ako pomôcť bábätku, aby sa predčasne neodtiahlo z prsníka (alebo predčasne nezaspalo). Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Jednotlivé kroky, ktoré by vám pomohla realizovať poradkyňa v osobnom kontakte a ktoré by mohli pomôcť sú:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Aby ste sa vyhli fľaši, potrebujete sa naučiť kŕmiť bábätko iným spôsobom, ak by nebolo ochotné sa prisávať k prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Ak by sa bábätko bolo ochotné prisávať k prsníku a potrebovalo by dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je tiež možné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.

Toto všetko vám ukáže poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte.

3) V tejto situácii je kľúčové, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste boli schopná pokrývať potrebu mlieka pre bábätko a postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Kým sa bábätko neprisáva, je kľúčové udržať výbornú tvorbu mlieka. Mali by ste si odstriekavať/odsávať mlieko, a to pravidelne, ideálne 8-krát denne, z toho 1-krát v noci, tak, aby čo do množstva pokrývalo potreby svojho bábätka. Ak je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, tak potom môže postupovať podľa návodu na zvýšenie tvorby mlieka , poradkyňa pri dojčení vám pomôže s prostriedkami, ktoré zvyšujú tvorbu mlieka. Dostatočná tvorba mlieka bude pre dojčenie kľúčová. Skúste sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení ohľadom toho, čo by sa dalo urobiť pre to, aby sa zvýšila tvorba mlieka a aby sa vám darilo odsávať efektívnejšie.

4) Pre dojčenie je potrebný dlhodobý kontakt koža na kožu, to znamená bábätko vyzlečené do plienky položené na hruď mamičky, ktorá je tiež vyzlečená na do pol pása. Toto umožní bábätku, aby sa dobre vyspalo a aby malo záujem sa prisávať a dojčiť sa. Preto jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte v kontakte, ideálne koža na kožu, s bábätkom čo najviac času počas dňa. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie po sekcii