Antibiotiká a antihistaminika počas dojčenia

Janka    23.12.2017, 10:04

Dobrý deň. Synček má 7 mesiacov. Doposiaľ bol plne dojčený, pred mesiacom som začala prikrmovať. Je to štvrté dieťatko v poradí, predošlé boli tież dojčené (17mes., 36mes., 26 mes.). Som alergička a mam aj astmu _ tu som vsak doteraz nepociťovala, ozvala sa len občas. Momentalne prechádzam infektom, mám infekčno alergický opuch hrdla. Mam užívať ventolin, ecobec, aerius, ATB Klacid. Penicilínovú radu antibiotík nemôžem, lebo mam na ne alergiu. Malinký je tiež teraz chorý, uživa tiež Klacid. Doposiaľ som počas dojčení neužívala žiadne lieky. 1. Môžem teraz dojčiť, keď užívam tieto lieky? Nepredavkujem ho Klacidom? Cez deň sme ho už začali prikrmovať umelým mliekom, plus prikrmy. 2. Nemám ho úplne odstaviť? Je predpoklad, že spreje ventolin a ecobec a tabletky aerius budem musiet brať dlhodobo. Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

Milá Janka,

z hľadiska dojčenia je bezpečnejšie, aby ste pokračovali v liečbe počas dojčenia a to aj v prípade, že je predpoklad, že budete musieť niektoré lieky užívať dlhodobo. Do materského mlieka budú prechádzať stopové, zanedbateľné množstvá liečiva, ktoré nemajú akým spôsobom navýšiť dávku antibiotík, ktoré užíva vaše dieťatko. V tejto situácii je kľúčové nezačať dávať umelé mlieko, nehovoriac o tom, že ani v prípade, že by dieťa nebolo vôbec dojčené, by nemalo po 6 mesiaci dostávať umelé mlieko. Pokračovanie v dojčení je nesmierne dôležité aj z hľadiska rozvíjania synčekovej imunity a ochrany pred podobnou diagnózou uňho v budúcnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antibiotiká a antihistaminika počas dojčenia