Grgy, ktoré bránia dieťaťu zaspať

Petra    24.12.2017, 11:19

Dobrý deň, mám 15mesačného synčeka, ktorého dojčím na požiadanie. Cez deň s dojčením nemáme žiadne problémy. Večer a v noci sa mu stáva ale taká veľmi nepríjemná vec, ktorá mu bráni zaspať niekedy aj celé hodiny. Má grgy. Kojím ho posediačky alebo v noci poležiačky. Večer si aj niekoľkokrát odgrgne, niekedy má ale grg zaseknutý niekde hlboko a nejde von. Tlačí ho a preto nemôže zaspať. Stvárame s ním psie kusy. Masírujeme mu bruško, nosíme ho, hráme sa v posteli, aby sa odgrgol, niekedy to ale nejde a nejde. Keď sa mu nakoniec podarí odgrgnúť ten posledný grg, odkvecne a hneď spí. V noci je to ešte o to ťažšie, že ak má grg, tak nespí, stále vyžaduje prsník, je prisatý ale nemôže zaspať a mrnčí. Jedinou pomocou je vstať a odgrgnúť ho, čo niekedy vôbec nie je jednoduché. Už má cez 10 kg. Ničí nás to, lebo to komplikuje ako večerné zaspávanie tak nočné zaspávanie. Má to od narodenia a pomaly končíme s nervami. Manžel sa ma každý týždeň pýta, kedy skončím s kojením, aby malý nemal tie grgy. Som z toho zúfalá, lebo by som rada kojila ďalej, neviem to ale vyriešiť. Stretli ste sa už niekedy s takýmto problémom? Myslela som si, že to je chyba prisatia. Konzultovala som to ale s laktačnou poradkyňou a vraj máme prosatie v poriadku. Taktiež neviem veľmi ovplyvniť ako sa prisáva počas noci, keď ho kojím v polospánku. Bude rada za akúkoľvek radu alebo skúsenosť, lebo ani po veľkom a dôslednom hľadaní na internete som podobné problémy nikde nenašla.

Milá Petra,

grganie nie je výlučnou záležitosťou dojčených detí, grgajú aj ľudia, ktorí sa stravujú bežnou stravou. Takže nie je pravdepodobné, že by vám vo vašej situácii odstavenie pomohlo. Je naopak možné, že dojčenie v konečnom dôsledku pomáha vášmu dieťatku prekonávať ťažkosti so zaspávaním a spánkom. Nehovoriac o tom, že dojčenie poskytuje vášmu dieťatku množstvo dôležitých aspektov a výživových látok, z ktorých stovky sú jedinečné a nenachádzajú sa niekde inde. 

Veľmi dobre chápeme, že sa od narodenia boríte s náročným problémom uspávania a spánku a že metódy, ktoré používate, sú pri 10 kg dieťatku fyzicky náročné. Otázka aj napriek tomu znie, či je grganie (akokoľvek sa to javí) skutočne príčina všetkého toho, čo sa deje, alebo je to len sprievodný jav - inými slovami, áno, váš synček grgá, ale nemôže to byť tak, že grganie sa deje popri procese zaspávania či uspávania? Je to podobné, ako prdkanie, ktoré si niekedy ľudia spájajú s ťažkosťami so spánkom, hoci s ním nesúvisia. 

Bolo by ideálne pozrieť sa na to, či je možné urobiť zmeny na to, aby váš synček záspaval s väčšou ľahkosťou a aby ste mali jednoduchšiu situáciu v noci. Bez toho, aby človek bol priamo vo vašej situácii nie je jednoduché navrhnúť konkrétne stratégie, tie by mali vychádzať z poznania vášho synčeka. Môžu zahŕňať vystihnutie správneho okamihu v cykle bdenia na to, aby ste synčeka uspali; hľadanie iných spôsobov uspávania či využívanie iných prostriedkov na uspávanie (fitlopta, nosenie v nosiči, pohyb), hľadanie spôsobov, ako nevyrušiť krehkú fázu zaspávania a dokázať ju posunúť do fázy hlbokého spánku, pomoc manžela pri uspávaní a podobne. 

Napíšte nám, z akého mesta ste, pokúsime sa vám nájsť niekoho, kto by sa spolu s vami mohol na celú situáciu pozrieť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Grgy, ktoré bránia dieťaťu zaspať