Methergin a dojčenie

Eva    27.12.2017, 10:53

Dobrý večer, mám takmer 3 týždňovú dcerku, ktorú výlučne dojčim. Na lekarskej prehliadke - sono sa zistilo, že moja maternica nie je úplne prázdna a sú tam ešte nejaké zvyšky - kolagua. Lekár mi predpísal liek - Methergin. Jedna injekcia - 0,2mg účinnej látky . V pribalovom letáku som sa však dočítala, že Methergin znižuje tvorbu mlieka a môže mať negatívny účinok na dojča a odporúča sa mlieko až 12 hodín po užití lieku odstriekat. Teraz neviem čo mám robiť. Lekár povedal, že sa to bežne dáva a že jedna dávka neuškodí. Ja mám však pochybnosti preto by som chcela počuť druhý názor. Ďakujem za odpoveď!

Milá Eva,

z hľadiska dojčeného bábätka je tento liek v poriadku a nepredstavuje preň problém. Po jeho užití je možné pokračovať v dojčení. Jediná vec, ktorú je dobré zvážiť je otázka možného zníženia tvorby mlieka, a preto je následne buď dobré odsledovať pitie bábätka alebo zvážiť prostriedky na zvýšenie tvorby mlieka. Taktiež sa môžete svojho lekára spýtať na iné možnosti liečby vašej situácie.

Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Methergin a dojčenie