Stolica a grckanie

Miska    29.12.2017, 13:39

Dobrý deň chcem sa spýtať mam dcérku ktorá bude mať 8.1. 4mesiace.je plne dojcena ale trápi ma jej stolica. Ma ju raz denne ale riedku vodovu sem tam hlienovu. Už nemá takú prazenicku vôbec. Je to v poriadku? Plus dosť grcka. Bud akoby vodu s kúskami alebo také hustejšie ale často. Aj 3hodiny po dojčení. Po dojčení odgrgne vygrcne a zachviľu zas potom zas a tak dookola. Ale dosť si mága bruško lebo sa dvíha do sedu. Ďakujem za odpoveď vopred. Bojím sa aby to nebolo na lekára

Milá Miška,

konzistencia stolice môže byť riedka, hustá, kašovitá. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Hlien v stolici výlučne dojčeného dieťaťa, ktoré dobre priberá a nemá iný problém, môžu byť normálne a nie je to niečo, čo treba riešiť a hlieny si netreba všímať. Hlieny samy o sebe nič neznamenajú.

Rovnako grckanie bábätka môže byť úplne normálne.

Podstatné je teda, ako sa bábätko správa a ako priberá. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Ak však bábätko prvé mesiace negrckávalo a teraz začalo viac grckať, v spojení so zmenou stolice a s výskytom hlienov v stolici môžu toto všetko byť príznaky toho, že bábätko začalo získavať pri dojčení menej mlieka. A toto vám odporúčame prejsť s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

ale je lepšie toto skontrolovať s poradkyňou osobne. Pokiaľ sa ukáže, že bábätko naďalej dostatočne pije a správa sa pri dojčení pokojne, nereaguje na zmenu toku mlieka, potom sa nemusíte týmito znakmi z hľadiska dojčenia trápiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stolica a grckanie