Začátek kojení

Klára Tůmová    02.01.2018, 17:00

Dobrý den, až do druhého porodu jsem 2,5 letou dcerou kojila 1x denně před odpoledním spánkem (z jednoho prsa). Nyní jsem dva dny po porodu syna a začínají se mi nalévat prsa, jsou nalitá a citlivá. Myslím že syn se přisává dobře a přikládám ho jak si řekne. Zajímalo by mě, jestli je nutné si prsa před kojením nahřát a po kojení odstříkat zbylé mléko aby nevznikl zánět atd. Nebo prostě stačí jen správně kojit a nalití prsou povolí samo. Po prvním porodu jsem se totiž dostala do koloběhu odstříkávání po kojení, měla jsem velké přebytky mléka a bylo to pro mě vyčerpávající. Děkuji za odpověď

Milá Kláro,

dojčenie si nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu a ani žiadne špeciálne pomôcky. Preto súčasťou dojčenia nemá byť nahrievanie prsníkov, rutinné krémovanie bradaviek ani rutinné odsávanie alebo odstrekovanie mlieka. Mnohé mamičky odsávajú mlieko z dôvodu obáv zo zápalu prsníka. Je dobré vedieť, že zápal prsníka nevzniká preto, že v prsníku zostáva nevypité mlieko. Nie je potrebné (a ani žiaduce) odsávať po dojčení a už vôbec nie veľké množstvá mlieka. Oveľa lepšie je skúsiť dojčiť bábätko častejšie, ak má záujem, prípadne bábätku pri naliatí prsníkov dojčenie ponúknuť. Z hľadiska nalievania prsníkov aj z hľadiska bábätka je dobré, ak sa bábätko dojčí často. Ak sú prsníky naliate a bábätko je nadojčené, nemusíte paušálne odsávať. Odsávajte či skôr odstriekavajte jedine v prípade, že je naliatie príliš silné a skutočne pociťujete ako nevyhnutné odstriekanie malého množstva mlieka, do úľavy. Vôbec to nemusí byť po každom dojčení. Riaďte sa pocitom, ktorý máte v prsníkoch. Odstriekajte len nevyhnutné množstvo, toľko, aby ste pocítili úľavu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Začátek kojení