Tandemove dojcenie

Kristína    03.01.2018, 19:45

Dobry den, som mamicka 2,5 rocneho chlapca a dievcatka 1 mesiac. Napriek zakazu gynekologa som dojcila syna aj pocas tehotenstva. Porod bol cisarskym rezom a dcerku samozrejme dokrmovali UM. Po porode mi velmi klesla hladina zeleza v krvi a museli mi dat transfuziu a nikto si nevedel vysvetlit preco, dojcenie som nepriznala lebo som vedela ze by mi to hned vycitali. Teraz je dcerka vylucne dojcena. Problem nastava pri starsom synovi ktory sa chce dojcit vzdy ked sa dojci babatko a este aj pomedzi to. Uz ma to vylozene otravuje lebo nemam ani pol hodinu v kuse co by ma jeden z nich neozuzlaval. Nerada by som starsieho odstavila ale uz viac nevladzem, som z neho uplne vycerpana, bola by som rada keby mu stacilo dojcit sa pred spanim a par krat cez den ale neviem ako mu to mam vysvetlit, ked mu odmietnem dat prsnik tak hrozne reve a vyvadza. Dakujem za odpoved.

Milá Kristína,

to, že ste po pôrode potrebovali transfúziu krvi, nemá žiadny súvis s tým, že ste počas tehotenstva dojčili. Transfúziu krvi ste najpravdepodobnejšie dostali v súvislosti s krvnými stratami počas pôrodu. Dojčenie počas tehotenstva je normálna, bežná záležitosť, ktorú zažíva mnoho žien. Počas tehotenstva je v dôsledku tehotenských hormónov klesne tvorba materského mlieka na absolútne minimum, a tak nie je možné vysvetliť váš pokles hladiny železa tým, že ste "strácali" železo dojčením. 

Z našich skúseností nám podobné pocity pri dojčení dvoch detí rozličného veku opisujú ženy často. Starostlivosť o dve malé deti mesiac po pôrode je náročná a vyčerpávajúca, a to bez ohľadu na to, či žena dojčí tandemovo alebo nie. 

Ženy často opisujú, že po pôrode ich staršie dieťa má chuť sa dojčiť nesmierne často a užíva si opätovné navýšenie tvorby mlieka po pôrode - dokonca až do toho bodu, že dojčenie tvorí opäť zásadnú časť jeho príjmu stravy. Takýto stav trvá typicky prvé dva mesiace po pôrode a potom sa to normalizuje a frekvencia dojčenia staršieho dieťaťa sa zníži. Toto poznanie vám môže pomôcť akceptovať to, že sa synček teraz tak intenzívne dojčí - toto je dočasný stav. Skúste mi vyhovieť vtedy, keď sa vám dá, aby ste jeho plaču predchádzali. 

Akokoľvek náročné je dojčenie dvoch detí rôzneho veku, pre mnohé matky je v tejto situácii v skutočnosti pokračovanie v dojčení omnoho jednoduchšie. Pred tým, než by ste zvážili úplne odstavenie synčeka, skúste zvážiť nastavenie nejakých pravidiel pre dojčenie, pri ktorých by ste zvládali pokračovať v dojčení.

A najmä:  Poproste o pomoc rodinu alebo priateľov, ktorí by vám pomohli či už s domácimi prácami, varením alebo aj so starostlivosťou o staršieho synčeka, aby ste sa mohli počas dňa vyspať. Často v tejto situácii matky pociťujú odpor k dojčeniu staršieho dieťaťa v skutočnosti preto, že je pre ne náročné starať sa o dve malé deti súčasne a chýba im spánok. Nebude to takto stále, ale prvé týždne sú mimoriadne náročné, hľadajte pomoc, aby ste mali viac času na oddych. Zvážte, či nemáte kamarátku, ktorá má dieťatko v podobnom veku, ako váš synček, ktorá by k vám prišla, aby sa spolu staršie deti zahrali. Skúste vyslovene požiadať o pomoc aj otca vašich detí. 

Prečítajte si aj tieto skúsenosti iných žien s tandemovým dojčením:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemove dojcenie