Bolesť bradaviek už v tehotenstve

Veronika    08.01.2018, 17:35

Dobrý deň, mám väčšie prsia, ešte pred tehotenstvom ma v čase menštruácie zvykli pobolievať. Odkedy som tehotna, pobolievaju, sú jemne popraskané občas suché a na bežný dotyk bolia. V lekárni odporučili kalciovu masť. Chcela by som do doby dojčenia mať bradavky v dobrej kondícii. Som zatiaľ len v 22 týždni, ale radšej som pripravená. V príručke dojčenia od Mamily som odpoveď nenašla.

Milá Veronika,

bradavky v tehotenstve môžu byť citlivé a niekedy aj suchšie, a ak z nich vytekajú maličké kvapky mlieka, tak na bradavkách môžu zasychať a niekedy vytvárať aj žlté šupinky. Citlivosť bradaviek je v tehotenstve primárne spôsobená hormonálne a po pôrode sa toto zmení. 
Na druhej strane, ak máte pociť, že táto bolesť presahuje to, čo by v tehotenstve bolo normálne, tak sa obráťte na svojho gynekológa alebo kožného lekára, aby vám bradavky v tehotenstve pomohli vyliečiť, pretože cez internet nie je možné posúdiť, o aký stav ide a či ide o niečo, čo je v tehotenstve bežné alebo nie.

Príprava na dojčenie už v tehotenstve je mimoriadne dôležitá, môžu vám preto zaujímať aj tieto ďalšie informácie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Následne počas dojčenia je najdôležitejším bodom prevencie boľavých bradaviek pri dojčení správne prisatie a prípadne rýchle a skoré riešenie akejkoľvek bolesti tak, aby dojčenie nebolelo, pretože bolesť nie je súčasťou dojčenia, ak dojčenie funguje tak, ako má.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť bradaviek už v tehotenstve