Cumel

Ela    05.01.2018, 18:47

Chcem sa opýtať, či uškodí môjmu plne dojcenemu synovi cumel. Má skoro 7 mesiacov, do 6m nechcel ani len vyskúšať cumel nepoužívali sme ho vôbec, teraz od 6 mesiaca ho má skoro každý deň cca 20-30 min lebo inak si neviem dať rady v aute keď cestujeme len my dvaja. Nedá sa utíšiť, iné okrem MM odmieta, nič okrem cumla nepomáha. A keďže musím cestovať autom nevidím inú možnosť ako cumel, inak mám srdcervúce dieta v aute. Staršia sestra používala cumel od narodenia a nebol žiadny problém s dojčením ani so zúbkami. Preto sa pýtam či 20 minútové používanie cumla môže niečo spôsobiť. Je jedno či má cumel alebo palec v puse nie? Rovnako si detičky sajú pršteky a tiež im ich nikto nevie zakázať a pekne sa dojcia a nemaju krivé zúbky.

Milá Ela,

na vašu otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Existujú len vedecké vysvetlenia toho, prečo v skupine detí, ktoré dostávajú cumlík, vidíme častejšie problémy s dojčením a predčasné odstavenie a existujú štatistiky o tom, koľko percent detí sa prestane dojčiť po určitom čase od toho, kedy sa začne podávať cumlík. Tieto informácie hovoria jednoznačne, že zavedenie používania cumlíka zníži tvorbu mlieka matky a že to pre mnohé deti znamená, že začnú časom reagovať na zníženie tvorby mlieka. Pre väčšinu detí to znamená nespokojné správanie na prsníku, ktoré časom znižuje ochotu dieťaťa dojčiť sa v bdelom stave a časom sa takéto dieťa odmieta dojčiť aj v polospánku alebo v noci. Riziko, že dojčenie nebude trvať tak dlho, ako by mohlo, je teda reálne a štatisticky pomerne vysoko pravdepodobné. Rovnako však existuje možnosť, že vaše bábätko sa aj napriek cumlíku bude dojčiť ďalej a nič sa nestane. Štatisticky je však toto omnoho menej pravdepodobné.

Podrobné vysvetlenia, prečo cumlík predstavuje riziko pre dojčenie, nájdete v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Deti si v určitom veku objavia pršteky alebo pästičku, ale ak ich dojčenie prebieha dobre a zažívajú na prsníku dostatok satia, nebudú pršteky sať ako náhradu satia na prsníku. Vtedy hra s prštekmi nespôsobuje žiadne problémy pre dojčenie, ani pre postavenie zúbkov. Ak bábätko reaguje na problémy s dojčením tým, že si nahrádza satie na prsníku satím prštekov, potom takéto satie tiež zhoršuje dojčenie, znižuje tvorbu mlieka a môže spôsobiť predčasné odstavenie a rovnako takéto satie prštekov jednoznačne zhoršuje postavenie zúbkov. Rovnako neplatí to, čo sa tiež môžete z rôznych zdrojov dočítať, že ak dáte dieťatku cumlík neskôr, nestane sa nič, lebo „dojčenie je už ukotvené“. Aj z našej poradne si môžete prečítať viacero otázok, v ktorých matky popisujú odmietanie dojčenia staršími bábätkami po tom, čo im v neskoršom veku dali cumlík alebo fľašu.

Chápeme, že počúvať plačúce bábätko je neznesiteľné. Píšete o používaní cumlíka v aute a z vašej otázky sa zdá, že aj pred tým ste museli s bábätkom cestovať, ale túto situáciu ste neriešili cumlíkom. Je teda možné, že by ste sa vedeli vrátiť k pôvodnej forme starostlivosti o bábätka? Cez internet sa táto situácia rieši pomerne ťažko, odporúčame vám skôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

alebo sa o tejto téme porozprávať v podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože toto je téma, o ktorej sa lepšie diskutuje, ak môžete na rozličné návrhy alebo tipy odpovedať z hľadiska vašej konkrétnej situácie. Vo všeobecnosti máme skúsenosti s mamičkami, ktoré v tejto situácii zvážili iné možnosti dopravy a zistili, že síce nie tak pohodlne, ale dokázali cestovanie autom nahradiť cestovaním inou formou dopravy, pri ktorej mohli mať bábätko pri sebe. Alebo sa pokúste cestu s bábätkom naplánovať tak, aby ste si mohli dostatočne často urobiť viacero prestávok. Navyše staršie bábätko je neskôr čoraz jednoduchšie zaujať nejakou hračkou alebo jedlom do ruky a tak túto situáciu zvládnuť lepšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok