Koniec dojcenia

Jana    10.01.2018, 13:05

Prosim o radu. Syn ma 2 roky a ja som v 10.tyzdni tehotenstva.Tento tyzden prestal pytat moje mlieko, cez den si nan ani nespomenie. Iba pri uspavani na obed a v noci. V noci sa budi aj 9x, vypyta si len prsnik a zachvilku zaspi. Rada by som ho uz odstavila, lebo sa nevyspim a ak vsetko dobre dopadne budeme mat druhe babatko. Ale v noci bez prsnika znova nezaspi. Co robit prosim? vydrzat niekolko noci na rukach? dakujem

Milá Jana,

matky mávajú počas tehotenstva rôzne pocity a aj pocity v oblasti dojčenia sa počas tehotenstva menia. Mnohé matky počas tehotenstva vnímajú dojčenie ako nepríjemné a s prípadnou bolesťou pri dojčení v tehotenstve je možné urobiť zopár úprav pre zlepšenie:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2949

Mnohé matky zisťujú, že dojčenie v tehotenstve im naďalej pomáha so starostlivosťou o staršie dieťa, napríklad uspať dvojročné, večne poskakujúce dieťa, je pre mnohé matky omnoho jednoduchšie pri dojčení. Rovnako nočné dojčenie je pre mnohé matky znesiteľnejšie, než počúvať srdcervúci plač dieťaťa a najmä hľadať iné spôsoby jeho uspávania. V prvom trimestri bývajú matky veľmi unavené a vnímajú toto ako najhorší čas na odstavovanie dieťaťa vzhľadom na energiu, ktorú musia vyvinúť do zmeny starostlivosti o dieťatko. V konečnom dôsledku zisťujú často, že pokračovanie v dojčení je pre ne jednoduchšie. Možnosť pokračovať v dojčení zvážte aj preto, že vaše dieťatko je stále veľmi maličké a dojčenie veľmi potrebuje, čo sama vnímate, keď píšete, že bez prsníka v noci nezaspí. Váš synček môže byť dojčený ešte mnoho ďalších mesiacov a toto je nesmierne dôležité pre jeho správny vývoj:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/

Počas tehotenstva získava cenné kolostrum, ktoré mu pomáha zlepšovať imunitu, čo je dôležité aj z pohľadu tehotenstva, aby neohrozil vás a bábätko chorobami.  

Ak sa napriek tomu rozhodnete synčeka odstaviť v noci, neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz.

Okrem toho, že dojčiť počas tehotenstva je normálne – rovnako ako je normálne dojčiť tandemovo (čiže zároveň) novorodenca a staršie dieťa (ak sa tak matka rozhodne) – majú matky rozličné dôvody, prečo chcú dojčiť svoje staršie dieťa počas tehotenstva:

  1. Ich staršie dieťa je stále príliš maličké na to, aby ho odstavili (ak matka otehotnie do 1. roka veku dieťaťa, je dôležité, aby popri pokračovaní dojčenia, zaistila, že priberanie dieťaťa bude dostačujúce a podávala príkrmy podľa potrieb dieťaťa).
  2. Ich staršie dieťa, aj keď je už veľké, je dojčené a matka aj dieťa chcú v dojčení pokračovať, pretože dojčenie zabezpečuje potrebný príjem mlieka ako aj zjednodušuje výchovu aktívneho staršieho dieťaťa.
  3. Matka otehotnela a pôvodne plánovala dojčiť dlhšie, a tak chce pokračovať.
  4. Matka vie, že dieťa nie je na odstavenie pripravené a chce, aby odstavenie prebehlo, ako míľnik, ktorý dieťa s hrdosťou dosiahne.
  5. Matka vie, že dojčenie poskytuje dieťaťu v každom veku nenahraditeľnú výživu, zvyšuje jeho imunitu, pomáha mu prekonávať choroby a pomáha jej v náročnom období tehotenstva.
  6. Matka chce, aby odstavenie bolo postupné a aby nebolo pre dieťa traumatizujúcim obdobím plaču.
  7. Dieťa zaspáva na prsníku a práve v období tehotenstva matka tento spôsob zaspávania oceňuje, pretože nemusí iným, zložitejším spôsobom uspávať „ťažko uložiteľné“ batoľa.
  8. Dieťa sa často v noci budí a keď mu matka ponúkne prsník, zase zaspí, čo matke vyhovuje, pretože nemusí v noci vstávať a uspávať dieťa inak.
  9. Mnohé iné osobné dôvody.

Tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode.

Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Koniec dojcenia