Tandemové kojení

Jana    12.01.2018, 22:25

Dobrý den, mám 2 syny - 3,5 let a 3 měsíce. Kojím oba, ale od porodu starší syn, který byl dříve jedlík, přestal téměř úplně jíst a chce se výlučně kojit. Mně by to nevadilo, ale bohužel mě to velice fyzicky vyčerpává. Nastolila jsem tedy pravidlo, že ho kojím 3x denně a nejlépe, když předtím něco sní. On ovšem jíst nechce, pláče, že má hlad, ale že na nic nemá chuť, nic mu nechutná, chce jen mléko. Je schopný plakat třeba i hodinu v kuse a opakovat, že chce mléko. Je mi ho moc líto a nevím, jak mu pomoci. Vysvětlování nepomáhá. Řekla jsem mu i z jakých důvodů ho kojím jen 3x denně. Máte, prosím radu, jak postupovat? Snažím se mu v rámci možností co nejvíce věnovat, abych naplnila jeho touhu po mamince, i když do rodiny přibylo další dítě. Předem moc děkuji, Jana.

Milá Jano,

situácia, ktorú popisujete, je pomerne typická a stretávame sa s ňou veľmi často. Staršie dieťa, ktoré počas tehotenstva zažívalo veľmi nízky tok mlieka, je po pôrode nadšené z toho, že mliečka je znova veľké množstvo a drvivá väčšina starších detí sa pri tandemovom dojčení na niekoľko týždňov vráti takmer úplne k výlučnému dojčeniu a prestane jesť tuhú stravu. Prečítať si o tom môžete napríklad aj v tomto príbehu o tandemovom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/tandemove-dojcenie2/

Z našich skúseností toto v priebehu pár týždňov vždy postupne ustane, aj bez toho, aby sa nastavovali nejaké pravidlá pre dojčenie. Takže sa nemusíte obávať, váš synček znova začne jesť a nebude mať problém znova jesť. Niekedy práve nastavovanie prísnych pravidiel, na ktoré dieťa nie je pripravené, spôsobí výrazný odpor dieťaťa a predĺženie tejto situácie. Máte pravdu, že pre staršie dieťa je príchod nového súrodenca výraznou zmenou, ktorú potrebuje aj on spracovať a prijať. Práve dojčenie a vaše prijatie ho bude utvrdzovať v tom, že sa vo vzťahu k nemu z vašej strany nič nemení a naďalej s vami môže počítať. Niekedy v tejto situácii pomáha práve urobiť krok späť a umožniť dieťatku cítiť prijatie. Samozrejme starostlivosť o dve maličké deti je najmä v začiatkoch po pôrode bez ohľadu na dojčenie nesmierne náročná a odporúčame vám požiadať o veľa pomoci rodinu a priateľov, pretože fyzické vyčerpanie, ktoré pociťujete, nie je spôsobené ani tak tvorbou mlieka, ale najmä so snahou naplniť potreby vašich detičiek a vás. Žiadajte o pomoc s chodom domácnosti a aj s deťmi, najmä so starším synčekom, s ktorým by sa niekto mohol pohrať, kým sa vy napríklad s druhým bábätkom vyspíte počas niektorého z jeho dlhších denných spánkov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové kojení