Davat 15m odstavenemu dietatu um.mlieko?

Lucia    12.01.2018, 22:31

Dobry den, s velkou lutostou som musela prestat dojcit svojho 15m syna kvoli uzivaniu duphastonu. Stastie v nestasti - uz bol zvyknuty len na vecerne dojcenie pri zaspavani a nocne, zriedkavo rano, viac si nepytal. Nahradila som to vodou do flasky so slamkou a funguje aj vecer aj v noci. Pediatricka mi vsak odporucila davat malemu nitrilon, nakolko je este maly. Nie som stotoznena s tym, ze by som mu mala davat umelu vyzivu. Prosim o radu, je to vhodne? Ak ano, ako casto davat umele mlieko a dokedy? Ak nie, ako upravit stravu, aby mu nechybali latky z mlieka? Vopred dakujem

Milá Lucia,

je veľmi smutné, že matka dostane odporúčanie odstaviť svoje dieťa vo veku, kedy dieťa ešte bytostne potrebuje byť dojčené a dôvod pre odstavenie je absolútne neopodstatnený, ako je to aj v prípade Duphastonu a súčasne si následne matka vypočuje, že dieťa je príliš malé na to, aby nebolo dojčené a má dostávať umelé mlieko. A to napriek tomu, že Svetová zdravotnícka organizácia jasne hovorí, že v situácii, že dieťa nie je dojčené, nemalo byť žiadne mlieko (umelé, ani bežné kravské alebo iné mlieko, napríklad aj rastlinné) dostávať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Ak sa tak deje, ide podľa WHO o „zbytočnú“ a „škodlivú“ praktiku za predpokladu, že dieťa prijíma pestrú a čerstvú stravu. Takže umelé mlieko vaše dieťatko už nemá dostávať, aj keby nebolo dojčené, prečítajte si bližšie vysvetlenie tu:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Z hľadiska Duphastonu sa teda môžete hneď teraz k dojčeniu vrátiť. Ak žena užíva Duphaston, napríklad preto, že je tehotná, tak potom platia tieto princípy:

1) Tehotenstvo znižuje tvorbu mlieka na minimum, a preto akýkoľvek liek, ktorý tehotná žena užíva, nemá možnosť dostať sa k dieťaťu v žiadnych iných ako zanedbateľných množstvách, pretože samotného mlieka je minimálne množstvo.

2) Prečo je daný liek považovaný za bezpečný na užívanie v tehotenstve, keď sa bábätko v maternici ešte len vyvíja, vyvíjajú sa orgány, a pritom o tom, že by predstavoval problém toto nové bábätko sa neuvažuje. Prečo otázka nestojí: Nie je tento liek problém pre vyvíjajúce sa dieťa? Prečo by mal tento liek byť problém pre väčšie dieťa, ktorého orgány sú už plne vyvinuté?

3) Vo všeobecnosti sú lieky, ktoré sa dávajú matkám v tehotenstve, bezpečné aj počas dojčenia.

4) HLAVNE však: Progesterón (teda látka, ktorá sa nachádza v Duphastone) sa počas celého dojčenia prirodzene nachádza v materskom mlieku, pretože ju dieťa potrebuje dostávať ako súčasť materského mlieka, ktoré prijíma z prsníka. A teda užívanie Duphastonu nezvýši množstvo progesterónu, ktoré dieťa dostáva bežne vždy.

5) Duphaston navyše spoľahlivo znižuje tvorbu mlieka prakticky na nulu, čiže pri nulovej tvorbe mlieka, bude dieťa prakticky sať prsník naprázdno - bez pitia mlieka a bez Duphastonu.

6) Duphaston sa skladá z rovnakej účinnej látky ako antikoncepcia, ktorá sa predpisuje dojčiacim ženám, a o ktorej sa hovorí, že je pre dojčiace dieťa bezpečná. Prečo sa teda považuje rovnaká látka raz za bezpečnú pri dojčení a inokedy nie?



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Davat 15m odstavenemu dietatu um.mlieko?