Ako predísť zablokovanému mliekovodu?

Jana Jalčová    20.10.2012, 23:09

Dobrý deň. Mám opakovane problém zrejme so zablokovaným mliekovodom a stále na tom istom prsníku. Dcéra je plne dojčená a teraz má 2 mesiace. Začala som užívať lecitín podľa odporúčaní na vašej stránke. Zlepšilo sa to aj priebeh je bez teploty. Prvé týždne som mala opakovane aj teploty do 39 st. asi dva dni a potom to ustúpilo. Teraz sa mi iba vytvorí stvrdnuté a bolestivé miesto. Snažím sa dbať o správne prisatie aj stláčať prsník pri saní. Je ešte niečo čím by som mohla predchádzať tomu aby sa mi mliekovod opakovane upchával?

Milá Janka,

možno vás poteší to, že väčšinou sa frekvencia zablokovaných mliekovodov s časom znižuje a aj intenzita priebehu je menšia, menej dramatická.

Užívajte lecitín aj naďalej, ak vám pomáha.

Okrem toho sú opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) bolo by dobré zistiť, či zablokovanie nesúvisí ešte s nejakých iným problémom a či by vám ešte nepomohla ďalšia liečba. Bolia vás bradavky?

c) niekedy by vám mohli pomôcť niektoré opatrenia z tohto dokumentu, ak by sa niektorý z popisov na vás hodil:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

d) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa siutácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako predísť zablokovanému mliekovodu?