Odsávání/kojení udržované silou vůle

Eva Břízová    19.01.2018, 13:43

Dobrý den, mám skoro 9M miminko, od listopadu bojuje s nemocemi a odkojil se. Odsávám, občas se v noci přisaje, ale zřídka, jen když nemá rýmu, se kterou stále bojujeme. Teď mám i já ATB Duomox, Erdomed a Daselltu. Opravdu mohu při této kombinaci léků dále odsávat a dávát mu to? Jde o cca 100ml, víc již neodsaju, ač jím benedikt, pískavici, Piulatte, homeopatika. A jak dlouho myslíte, že má smysl ještě odsávat, když už se pak nepřisaje?Děkuji moc!

Milá Evo,

z hľadiska materského mlieka tieto lieky nepredstavujú problém, do materského mlieka sa budú dostávať zanedbateľné, stopové množstvá. Z vašej otázky nie je zrejmé, či ste v kontakte s poradkyňou pri dojčení, s ktorou by ste mali možnosť konzultovať túto situáciu a dostať na mieru šité odporúčania podľa toho, ako sa situácia vyvíja.

Ak sa bábätko odmieta dojčiť, je dôležité spoločne s poradkyňou prejsť možné príčiny tejto situácie a začať ich odstraňovať. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli a v tomto článku: https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Máme skúsenosti s bábätkami, ktoré sa neprisávali niekoľko mesiacov a potom sa to zmenilo. Oplatí sa urobiť kroky pre to, aby sa bábätko mohlo skúšať prisávať. Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka. Spoločne s poradkyňou môžete prejsť rôzne tipy, ako skúsiť bábätko prilákať, aby sa niekedy prisalo. To, že sa občas prisaje v noci, je dobré znamenie. V tomto článku nájdete niektoré z tipov, ako pomôcť bábätku skúsiť sa prisať častejšie:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

a spoločne s poradkyňou môžete nájsť ešte iné možnosti.

Aj keby sa vaše bábätko teraz neprisávalo, nie je vylúčené, že sa to nemôže podariť neskôr.  Toto dieťatko sa napr. začalo dojčiť v 2. rokoch po tom, čo už sa celé mesiace nedojčilo:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411042938968541&set=a.411041608968674.92040.123305271075644&type=3&theater

Určite je možné, ak by ste mali na to chuť, aby ste si mlieko odstriekavali a dieťatku ho dávali v poháriku alebo v príkrmoch, ak by chcelo. Toto môžete začať robiť už teraz. Aj toto samo o sebe by preň malo veľkú cenu, každá kvapka materského mlieka je pre vaše dieťatko nesmierne cenná. Oplatí sa pokračovať v odsávaní, aj keby išlo „len“ o 100 ml mlieka denne. Okrem toho má zmysel stráviť čas uvedeným krokmi na to, aby sa dieťatko prisalo. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsávání/kojení udržované silou vůle