Dojcenie

Jana    21.01.2018, 12:53

prosim o radu,moja dcera ma dva roky a ja som tehotna (koniec prvého trimestra). Cez den prestala pytat mlieko, tak mne sa prestalo tvorit. Uz asi tyzden som bez mlieka. No dcerka sa v noci stale budi, aj 6x, a pyta si bradavku, mlieko z nej sice nejde, no dudlanim znova zaspi. Co mam prosim robit? dudel nikdy nemala a aj teraz leti cez pol izby. myslite ze si prsnik prestane pytat sama alebo nie? mate nejake skusenosti? s dojcenim bez mlieka? :), za pomoc dakujem

Milá Jana,

počas tehotenstva je úplne normálne, že matke klesne tvorba mlieka na takmer minimum. Toto sa stane každej tehotnej dojčiacej matke, dôvodom je že tehotenské hormóny významne znížia tvorbu mlieka. Takže vaša tvorba mlieka je teraz taká, aká je normálna. A je úplne normálne, že staršie dieťa sa bude chcieť naďalej dojčiť, pretože dojčenie je preňho omnoho viac, než len príjem materského mlieka. Môžete teda naďalej pokračovať v dojčení. Dojčenie vám môže naďalej pomáhať zvládať starostlivosť o dieťatko, napríklad pri nočnom precitaní, ktoré je pre tento vek vašej staršej dcérky typické. A ešte stále je veľmi dôležité, aby ste pokračovali v dojčení staršej dcérky. Naďalej platí, že samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, mamička mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo.

Staršie dieťa ešte stále získava množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré podporujú jeho imunitu a zdravie, dopĺňa mu to výživu vo všetkých smeroch, ale hlavne mu poskytuje upokojenie, istotu, že je ešte stále milované, že má ešte stále svoje miesto u matky, umožňuje mu to nadväzovať vzťah so svojím mladším súrodencom. Často vidíme, že mladší a starší súrodenec sa pri dojčení držia za ručičky.

Pre matku okrem množstva iných vecí dojčenie oboch súrodencov po pôrode prináša možnosť staršie dieťa oveľa ľahšie uspať a zjednodušiť starostlivosť o obe deti.

Staršie dieťa, ktoré sa v prvých dňoch dojčí spolu s mladším dieťaťom, má jedinečnú šancu druhýkrát  vo svojom živote získať obrovské množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a ktoré už pravdepodobne nikdy inokedy v živote už nebude mať možnosť získať. Ale pre dojčené dieťa je dojčenie omnoho viac než len mlieko a poskytuje mu hlavne upokojenie na prsníku, spojenie s matkou, vzťahovú väzbu atď., a odstavenie by mohlo dieťa veľmi ťažko niesť.

Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok