Minerálne vody počas dojčenia

Katarína    21.01.2018, 12:44

Dobrý deň prajem, mám problémy so žalúdkom , bolesti, možno črevná viróza...k tomu bolesti chrbtice a vysunuté platničky... Konkrétne by som sa chcela spýtať na minerálnu vodu fatra, je na nej uvedené, že nie je vhodná pre tehotné a dojčiace matky. Čo môže spôsobiť pitie tejto minerálnej vody? Dcérka má 15mesiacov, neplánujem ani nechcem prestať s dojčením, práve naopak... Rovnako aj bolesť chrbtice, neviem ako to riešiť keď mi žiaden lekár nechce nič predpísať okrem paralenu... Mám doma tablety nospa, tam tiež počas dojčenia sa neodporúčajú...novalgin ak si dám, vraj 48h nesmiem dojčiť... Neviem čo môžem a čo nie. ďakujem za odpoveď

Milá Katarína,

táto veta, ktorá je na minerálnej vode a na letákoch mnohých liekov uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade choroby užívať nič, čo nie je pravda a rovnako vytvára nesprávnu predstavu, že dojčenie je stav, v ktorom sa žena nemôže normálne stravovať.

Ohľadne častých rád, čo všetko sa počas dojčenia nesmie: existuje viacero dôvodov, pre ktoré sa takéto rady objavujú:

  1. Nedostatočne je zvážená dôležitosť dojčenia pre zdravie bábätka a pre zdravie mamičky ako aj to, že dieťa má potenciál byť dojčené niekoľko rokov. Väčšinou sa dojčenie považuje za krátkodobú, prechodnú záležitosť niekoľkých mesiacov, z čoho vyplýva aj logika, na základe ktorej sa mamičkách de facto odporúča „nič počas dojčenia neriešte, všetko odložte až na dobu, keď prestanete dojčiť“, prípadne „ak chcete čokoľvek robiť, radšej dieťa odstavte“.
  2. Dojčenie sa považuje za jednoducho „ukončiteľné“, za „vynechateľné“ po určitej dobe, keď je už dieťatko väčšie, sa o jeho dôležitosti vôbec neuvažuje, a preto sa mylne zdá jednoduché povedať mamičkám, aby skrátka tých pár týždňov ešte počkali. Lenže dojčenie môže trvať celé roky.
  3. Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach.
  4. Vo všeobecnosti sa rady o dojčení riadia princípom „čo keby“ a radšej „pre istotu“ zakazujú všetko, čo môže k normálnemu životu s dojčeným dieťaťom patriť - od cvičenia a chudnutia cez normálnu stravu a liečbu matky, ktorá to potrebuje, až po kávu. Presne tento princíp je dôvodom pre informácie, ktoré ste si prečítali na minerálnej vode. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli počas dojčenia piť túto minerálnu vodu, všetky ostatné pravidlá sú tie isté, aké sú aj pre iné dospelé osoby, ktoré by pili túto minerálnu vodu. Táto minerálna voda nespôsobí, že vaše materské mlieko bude mať príliš vysoké hladiny minerálov. Materské mlieko sa tvorí z krvi.

Rovnako v otázke bolesti chrbta - môžete sa liečiť a dojčiť zároveň. Nie je dôvod, aby ste sa len snažili "vydržať". Nie je dôvod liečbu odkladať a nechať stav zhoršovať sa.

Chorá matka nemusí vo veľkej väčšine prípadov voliť medzi svojim zdravím a dojčením. Nedojčenie prináša riziká pre zdravie dieťaťa a matky a to aj v prípade, že ide o 1,5-ročné dieťa.

Lieky, ktoré sa používajú pre liečbu vašich zdravotných problémov, sú z hľadiska dojčenia jedny z ideálnych liekov – do materského mlieka sa nedostane nič. Preto si môžete nechať napísať tie lieky, ktoré by pre riešenie vašej diagnózy pripadali do úvahy. Máte možnosť teda pokračovať v dojčení bez obmedzení a užívať lieky proti bolesti (aj napríklad diklofenak) či iné lieky, ktoré by vám pomohli.

Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Rovnako by nebol problém, ak by ste pri riešení bolestí chrbtice použili iné dostupné prostriedky a postupy - napr. cvičenie zamerané na posilnenie svalov chrbta, plávanie, iné. A ak sa problémy nedajú riešiť len masážou či cvičeniami, dojčiaca matka môže absolvovať potrebné vyšetrenia a liečiť sa popri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Minerálne vody počas dojčenia