Kojenie a depresia

Tatiana    25.01.2018, 10:01

Dobry den, mam 2 deticky 5 rocnu dcerku kojenu 13mes. a synceka 4 mes. Ked mala dcerka 3 r. nevedela som sadostat z choroby a nakoniec to vyvrcholilo nespavostou a depresiou. Uzivala som rok trittici a escitil, stav sami zlepsil apo vysadeni som planovane otehotnela, pricom som to so zatatymi zubami zvladla bez liekov. Drzalasom sa az doteraz az kym som nedostala vazny zapal stredneho ucha z kt.sa uz vyse mesiaca pomalinky dostavam. Cely cas som kojila aj popri atb. No vratila sa mi nespavost a zaludocna neuroza adepresie...stale ma napina, nevladzem jest...lekarka mi okamzite kazala nasadit trittico azastavit kojenie. Zatial som tak nespravila, skusam prejst na um ale hlavne v noci je to takmer nemozne...maly este aj po 1.ockovani ochorel a o to viac je na prsniku. Psychiatrucka tvrdi ze na trittico a pod.sa nesnie kojit, mamina je farmaceutka a tiez je v tomto bezradna....tiez je naklonena k ukonceniu kojenia. Ako to mam spravit aby to bolo pre mna aj maleho co najmenej stresujuce.

Milá Tatiana,

je zrejmé, že liečbu potrebujete a potrebujete zlepšiť svoj zdravotný stav a príznaky, ktoré ste opísali. Toto všetko je možné aj popri pokračovaní v dojčení. Trittico nie je dôvod na to, aby ste nedojčili - dokonca z hľadiska dojčenia je toto výhodná voľba lieku. 

Vaše bábätko má 4 mesiace a toto je čas, keď mnoho žien, ktoré už predtým mali v anamnéze depresiu či psychózu, začnú znovu pociťovať príznaky ochorenia, a to často z toho dôvodu, že v tehotenstve prerušili liečbu a aj po pôrode ju nezačali znovu užívať, a tak majú za sebou dlhé obdobie bez liečby, a preto sa opäť začnú potýkať s prejavmi ochorenia, ktoré pred otehotnením bolo pod kontrolou. Príčinou nie je dojčenie, ale chýbajúca liečba. Ak sa začnete liečiť (a zároveň budete dojčiť), tak máte príležitosť zase svoj stav zlepšiť. 

Pokračovať v dojčení aj popri užívaní Trittica je dôležité pre zdravie vášho bábätka ako aj pre vaše zdravie. Dojčenie je napríklad pre bábätko ochranný faktor pre možné psychiatrické ochorenia v dospelosti. Je preto dôležité, aby ste dojčili. 

Okrem toho, na úvod liečby a kým liečba zaberie, môžete okrem Trittica užívať aj iné lieky, ktoré vám pomôžu z hľadiska akútneho stavu a pri riešení nespavosti. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a depresia