6 mesacna dcerka a kojenie

Slavka    24.01.2018, 08:54

Dobry den, moja 6 mesacna dcerka je plne kojena a zacali sme davat prve prikrmi na obed. Od kedy davame prikrmi v noci sa budi 4 krat co predtym prespala celu noc. Moja otazka znie preco? A posledne 2 dni, hlavne vecer pred spanim sa prisaje, chvilu pije, potom natahuje bradavku a zacne plakat. Mam malo mlieka? Co robit? Vdaka za odpoved.

Milá Slávka,

je nepravdepodobné, aby nočné precitanie súviselo s tým, že ste začali bábätku dávať tuhú stravu. Ale, ak chcete, môžete vyskúšať na pár dní sa vrátiť k výlučnému dojčeniu a sledovať, či sa situácia zmení. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj dieťa vyspíte lepšie. Ak navyše máte dieťatko blízko seba alebo pri sebe v posteli, je aj pre vás takto jednoduchšie dojčiť dieťa v polospánku, pretože pri dojčení rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné, pretože si takto vytvoríte podmienky, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu. Vaše dieťa sa raz prestane budiť, aj bez toho, aby ste ho učili zaspať či prespať celú noc. Naučí sa to rovnako, ako sa samo naučí chodiť. Naozaj.

Okrem toho si prečítajte tento článok, ktorý hovorí o tom, ako pokračovať v dojčení po 6 mesiaci tak, aby sa tvorba mlieka neznížila:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Správanie bábätka večer je náročné vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Popisujete, že sa deje len posledné dva dni a je možné, že je to len prechodná situácia a nie je potrebné urobiť nič. Ak si však chcete byť úplne istá, skúste si pozvať poradkyňu pri dojčení na osobnú návštevu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby vás naučila rozlíšiť pitie a vedieť vyhodnotiť pitie bábätka s ohľadom na jeho správanie. Toto by bol kľúčový krok k vyhodnoteniu, či správanie bábätka večer môže súvisieť s reakciou na tok mlieka a treba ho riešiť zlepšením dojčenia, alebo ide len o dva horšie večery, ktoré nič neznamenajú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 6 mesacna dcerka a kojenie