Môže materské mlieko zahlienovat?

Veronika    24.01.2018, 10:32

dobrý deň chcem sa opýtať maly je uz druhy krat chory ma soplik a prvy krat bol velmi zahlieneny az sme skončili v nemocnici teraz je opat strasne chrchle aj ked nos ma volny pocut ako mu to pobehuje krkom ma 6 mesiacov doktorka mi kazala nejest sladkosti a mliečne výrobky aspon nie vo veľkom teda a ze mam zacat pomaly s príkrmami tak to dodrziavam ale tiez potrebujem aspon trochu mliecnych vyrobkov aby som netrpela zápchou a sladkostiam sa snazim vyhýbať aj ked obac to potrebujem ako sol malemu chuti varena zelenina tak mu ju davam po troske ale zahlieneny je stale dost tak len preplachujeme nostek odsavane a inhalujeme on od narodenia trosku chrchle ako by nal hlieny ale bolo to len sem tam a trochu teraz je chory a nemoze kvoli tomu spat ani sa poriadne dojcit naozaj to moze byt aj materskyn mliekom? da sa to ovplyvniť tým ze mu budem ponukat vodu, caj ked s flasky pit nechce a s poharika nevie.. mamina stale hovori ze mam huste nlieko ale podla mna je take akurat ☺️

Milá Veronika,

na dojčenie ľudia často aplikujú informácie, ktoré si myslia, že sú pravdivé s ohľadom na pitie kravského mlieka. Dojčenie v žiadnom prípade nespôsobuje zahlieňovanie dieťaťa, nie je dôvodom, pre ktorý počas choroby je bábätko zahlienené a rovnako na príčine nie je hustota vášho mlieka. Každej matke sa tvorí materské mlieko správneho zloženia pre jej dieťa, nie je možné, aby sa ste mali „príliš husté mlieko“, nehovoriac o tom, že čokoľvek by táto „diagnóza“ znamenala, nemá to ako prispievať k zahlieňovaniu bábätka počas choroby. Príkrmy sú podstatne hustejšej konzistencie, než akékoľvek materské mlieko a nikoho nenapadne riešiť, že by preto mohli dieťa zahlieňovať.

Rovnako nedáva zmysel obmedzovanie vás ako dojčiacej matky. Držať úplnú diétu bez kravského mlieka by malo zmysel jedine vtedy, ak by vaše bábätko malo dokázanú alergiu na bielkovinu kravského mlieka, čo sa z vášho popisu situácie vôbec nezdá byť tento prípad. Nejesť sladkosti je samozrejme dobré pre vaše zdravie, ale s ohľadom na túto situáciu je ťažké domyslieť si, čo má tento zákaz zlepšiť. Pretože materské mlieko je sladké kvôli cukru laktóze, len malý podiel cukrov v materskom mlieku tvorí sacharóza. A hlavne – množstvo cukrov v materskom mlieku nie je nijako možné zmeniť stravovaním matky. Nenavýšite ich tým, že budete jesť sladkosti a neznížite ich množstvo tým, že sladkosti nebudete jesť. Laktóza je totiž nesmierne dôležitý cukor pre správny vývoj mozgu bábätka a aj preto ju budete mať v materskom mlieku vždy, aj keby ste nekonzumovali žiadne zdroje laktózy (kravské mlieko). V tejto situácii niektorí lekári uvažujú o laktózovej intolerancii bábätka, čo je však vždy nesprávna diagnóza, pri dojčenom dieťati do 3 rokov nemá vôbec zmysel o takejto diagnóze uvažovať. Zakázať vám jesť sladkosti spôsobí jediný efekt – čoskoro budete uvažovať o odstavení dieťatka, pretože nebudete vládať kvôli dojčeniu toto obmedzenie dodržiavať. A toto ľudia, ktorí matkám všeličo počas dojčenia zakazujú, nedomyslia. Predčasné odstavenie pre dieťa s potenciálne zníženou imunitou je to najhoršie, čo sa mu môže stať. Práve tým, že svoje bábätko dojčíte, mu nesmierne pomáhate.

V tejto situácii teda nemá absolútne zmysel riešiť čokoľvek s ohľadom na dojčenie. Dojčenie nie je dôvodom, pre ktorý býva vaše bábätko choré alebo pre ktorý majú jeho choroby taký priebeh, aký opisujete. Dojčenie celú túto situáciu zachraňuje. Predstavte si, o čo častejšie by bolo toto dieťatko choré a o čo horší priebeh by jeho choroby mali, ak by nebolo dojčené. Materské mlieko obsahuje 1200 látok, ktoré sa nikde inde nenachádzajú a z ktorých mnohé sú dôležité práve pre imunitu bábätka, ako napríklad protizápalové látky, látky vystieľajúce sliznice, zlepšujúce slizničnú imunitu, protilátky, probiotiká a iné živé bunky, napríklad biele krvinky, ktoré dieťaťu pomáhajú počas celej doby dojčenia bojovať s infekciami. Biele krvinky pohlcujú baktérie, a tým dieťatko v každom veku chránia pred ochorením. Jedna lyžička materského mlieka obsahuje 10 000 rozmanitých živých buniek. Toto je jeden z mechanizmov, akými dojčenie chráni zdravie dojčeného dieťatka. Materské mlieko obsahuje aj množstvo ďalších látok a buniek, ktoré sa podieľajú na ochrane pre baktériami, vírusmi či inými patogénmi.

Pozrite si napríklad túto našu stránku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/fakty/

tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-laktoferin/

A to je len malý výsek toho, ako dojčenie pomáha v situácii, kedy je vaše bábätko chorľavé a náchylnejšie na ochorenia. Pri takomto dieťatku je ešte o to kľúčovejšie sústrediť sa na dojčenie, choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Jeho imunitný systém má omnoho väčšiu šancu správne vyzrieť, keď budete dojčiť. Pri tomto bábätku je skutočne kľúčové, aby bolo dojčené roky, aby dostalo šancu na čo najlepší vývoj imunity za jeho daných okolností. Aj preto vám odporúčame prečítať si tento článok o tom, ako zavádzať príkrmy tak, aby ste neohrozili dojčenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

a tento článok sumarizujúci dôležité body pre to, aby dojčenie mohlo pokračovať aj po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

A pre povzbudenie si prečítajte tento skutočný príbeh:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/sila-MM/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže materské mlieko zahlienovat?