Tvorba mlieka

Lubica    23.01.2018, 17:29

Dobry den.Mam 14 mesacneho syna ktory kvoly chorobe,resp infekcii v ustach odmieta pit mlieko z prsnika. Pokial odtriekam a dam mu zo striekacky tak sa napije ale z prsnika nie.Mozno tak raz za den.Mozete mi poradit ako zvysit tvorbu porípade ako nestratit mliecko? Rada by som ho este kojila co najdlhsie.Dakujem

Milá Ľubica,

ak bábätko zažíva pri dojčení nepríjemné pocity, napríklad kvôli ranách v ústočkách, ktoré ho boli pri pohyboch a pití, potom častokrát reaguje tak, ako popisujete. V tejto situácii je veľmi dôležité to, čo robíte – že bábätku pomáhate zmierňovať bolesť liekmi a gélom a snažíte sa vystihovať momenty, kedy je bábätko v polospánku, precitá sa zo spánku alebo zaspáva a nebude až tak vnímať, že mu je dojčenie nepríjemné.

Z vašej strany je dôležité odsávať alebo odstrekovať si mlieko, aby ste udržali dostatočnú tvorbu mlieka. Tento stav bude len prechodný, stav bábätiek sa v tomto smere zvykne v priebehu pár dní zlepšovať. Trávte potom s bábätkom veľa času v kontakte koža na kožu, vytvárajte veľa príležitostí pre to, aby váš hrudník a dojčenie boli zdrojom príjemných pocitov, aby znova nadobudol dôveru k dojčeniu a zabudol na bolesti, ktoré zažíval. Ak by ste mali pocit, že je potrebné, aby ste zvýšili tvorbu mlieka, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa porozprávali o možnostiach, ktoré máte:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tvorba mlieka