Odstavenie dieťaťa kvôli tlaku

Anna    24.01.2018, 23:16

Dobrý deň, prvý krát som vam písala 27.10. 2017. Mám hyperaldosteronizmus. Beriem dopegyt 4x denne po dve tablety ale ten mi už nezaberá. Stále mám vysoký tlak. Dcérka bude mať 27.1 ukončený 4. mesiac. V sobotu som si musela privolať RZP lebo mi tlak vyskočil na 220/120. Nezabral mi ani tensiomin 12,5mg 2 tablety pod jazyk. Záchranári mi pichli ešte ebrantil dokopy 70mg a magnézium do žily 10. Povedali mi že nesmiem dojčiť 24 hodin. Tlak mi potom klesol asi po hodine.....ráno som vstala opäť s tlakom 170/100. Predvčerom, včera opäť 2 tablety tensiominu pod jazyk čo mávam aj cez 200 tlak. Bola mi doporučená liečba tlaku s tým, že malú musím odstaviť. Aj moja endokrinologička mi chce nasadiť verispiron, ale nesmiem kojiť. Rada by som vedela váš názor. Ďakujem

Milá Anna,

lieky, ktoré Vám záchranári podali (magnézium a Ebrantil) nepredstavujú dôvod na to, aby ste nemohli 24 hodín dojčiť.

Okrem dopegytu, ktorý beriete, je možné na zlepšenie situácie s vysokým tlakom zváži aj množstvo iných liekov. Dopegyt nie je jediná možnosť dojčiacich žien pri liečbe vysokého tlaku.

Verispiron užívaný pri dojčení nepredstavuje pre dojčené dieťa problém. Jediná vec je, že sa teoreticky uvažuje o možnom znížení tvorby mlieka pri užívaní Verispironu, ale vaše bábätko je už väčšie, takže toto by nemal byť problém, a navyše tento efekt na zníženie tvorby mlieka nie je potvrdený. 

Pokračujte teda v dojčení a hľadajte riešenia na zlepšenie svojej zdravotnej situácie. Ak by ste potrebovali, pošleme vám dokument, ktorý analyzuje jednotlivé lieky na liečby vysokého tlaku a ich užívanie počas dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie dieťaťa kvôli tlaku