3 lieky a dojčenie

Mili    26.01.2018, 14:14

Zdravím Vás. Beriem na epilepsiu Lamotrigin 100mg a po tehotenstve budem musieť nastúpiť na Citalopram, keďže mám depresie a Rupafin na silnú alergiu. Veľmi by som chcela dojčiť, no bojím sa, že pri takejto kombinácií nebudem môcť. Poprípade by som si od lekárov pýtala iné lieky. Okrem Lamotriginu. Ten mi na epilepsiu zaberá najlepšie. Ak mi viete odporučiť kombináciu vhodnú na kojenie, budem vám vďačná. S pozdravom Mili

Milá Mili,

všetky tri lieky, ktoré uvádzate, môžete užívať počas dojčenia. Situácia s Lamotriginom je iná v tehotenstve ako pri dojčení. Pri dojčení ho nemusíte zamieňať za iný liek, môžete ho užívať a pokračovať v dojčení. 

Citalopram je počas dojčenia možné užívať a pokračovať v dojčení bez obmedzení. Ak tento liek potrebujete, začnite ho užívať hneď po pôrode. A okrem toho sa zamerajte na liečbu depresie už počas tehotenstva.

Aj Rupafin nie je problém z hľadiska dojčeného bábätka. Jediná vec je, že má potenciál pri niektorých matkách znížiť tvorbu mlieka. Takže aspoň v prvých mesiacoch dojčenia by bolo lepšie ho neužívať a zamerať sa na iné spôsoby riešenia alergie, ktoré dokonca môžu byť ešte účinnejšie ako orálne antihistaminiká (ako Rupafin). Môžete užívať spreje či kvapky do hrdla, očí a nosa - a to aj tie, ktoré obsahujú kortikosteroidy, a toto vám môže efektívne pomôcť. Ak by ste predsa len potrebovali nejaký systémový liek, ktorý by ste užívali ako tabletky, tak užívajte lieky, ktoré nie sú zo skupiny antihistaminík. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 3 lieky a dojčenie