Dojčenie a ples

Lenka    30.01.2018, 10:05

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu.Dojčim nášho 11 mesačného syna,zaspáva na prsníku a v noci sa budi aj 4-5krát na dojčenie.Radi by sme išli s manželom aspoň na pár hodín na ples,no nechcem,aby to bolo pre dieťa traumatizujúce.Existuje podĺa vás nejaký spôsob ako to zrealizovať alebo radšej neísť nikam?Ďakujem.

Milá Lenka,

odpoveď na túto otázku musíte nájsť vy ako matka, ktorá dokonale pozná svojho synčeka. Táto téma je ideálna na rozhovor v podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože v podpornej skupine získate možnosť vypočuť si skúsenosti a tipy iných mamičiek, ako aj na mieru šité odpovede poradkyne pri dojčení, ktorá skupinu vedie.

Odpoveď na túto otázku sa totiž musí odvíjať od rôznych faktorov ako:

  • kedy vaše bábätko zvyčajne večer zaspáva

Sú bábätká, ktoré v tomto veku zaspávajú neskoro večer a je možné, že by sa dalo zariadiť to, že by ste išli s manželom na ples na pár hodín a vrátili sa večer domov a uspali by ste svoje bábätko dojčením, tak ako obvykle. V takom prípade je pravdepodobné, že by sa celá situácia mohla dať relatívne jednoducho zvládnuť, všetko by záviselo najmä od toho, nakoľko by malo bábätko dobrý vzťah s opatrovateľom, ktorý by sa oňho staral počas vašej neprítomnosti.

Ak zvažujete, že ostanete na plese dlhšie a v čase, kedy už vaše bábätko býva unavené a zaspáva, potom znova vaše poznanie bábätka dá odpoveď na to, či by to mohlo zvládnuť samo. Deti v tomto veku typicky ešte nevedia zaspať samé a očakávajú, že v tejto dôležitej chvíli budú zažívať istotu matkinej prítomnosti. Je možné, že opatrovateľovi sa bábätko podarí uspať nosením, hojdaním, či iným monotónnym pohybom bez plaču, ale rovnako je možné, že bábätko bude úpenlivo plakať, kým neprídete. A je tiež možné, že sa opatrovateľovi podarí bábätko uspať a ono sa po chvíli precitne a bez dojčenia ho bude veľmi náročné znova uspať. Všetky tieto faktory musíte zvážiť.

  • ako vaše bábätko znáša chvíle, kedy ste bez neho

Sú deti, ktoré v tomto veku dokážu pár hodín stráviť bez matky v spoločnosti osoby, na ktorú sú zvyknuté a ktorej dôverujú. Mnohé bábätká však naopak práve v tomto veku reagujú na neprítomnosť matky dlhotrvajúcim plačom. Vy najlepšie poznáte svoje dieťatko a viete predpovedať, ako by asi vyzerali hodiny, ktoré by strávil bez vás. Ak si myslíte, že bude nešťastný a preplače ich, pravdepodobne nie je ešte vhodný čas na odchod na dlhšiu dobu. Čas na slávnostné spoločné chvíle s manželom príde a už to dlho trvať nebude.

Je pre vás tiež dôležité vedieť, že táto situácia nie je vhodnou situáciou pre použitie cumlíka a že dojčenie nie je možné nahradiť fľašou s umelým mliekom. Človek, ktorý by sa o vaše bábätko staral počas vašej neprítomnosti by nemal použiť ani cumlík, ani fľašu. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a ples