Hnedy vytok

Veronika    30.01.2018, 13:36

Dobry den, mam skoro 4-rocnu dceru, ktoru kojim uz len na spanie. Tandemovo ju kojim s rocnou dcerou. Starsia dcera ma druhy den hnedy vytok asi z posvy. Ja mam menzes 4 den. Je mozne, ze ju moje hormony ovplyvnuju? Je velmi vybusna, uplakana, nervozna, neviem jej pomoct. Vyhladat lekara? Prosim vas co s tym? Dakujem

Milá Veronika,

dojčenie nespôsobuje menštruačný cyklus u dojčeného dievčatka. Hladina ženských pohlavných hormónov v materskom mlieku je relatívne konštantná a ich množstvo nie je možné zvýšiť tým, že sa v matkinom tele zvyšujú jej vlastné pohlavné hormóny, ako sa to deje počas menštruačného cyklu alebo napríklad pri liečbe pre neplodné páry. To, že to takto je, dokazuje aj to, že nie je typické, aby dojčené dievčatká mávali počas dojčenia menštruáciu, a to ani v prípade, že ich matky už počas dojčenia majú späť menštruačný cyklus. 

Takže prvá otázka znie, či krv v plienke bola z vagíny alebo napríklad z konečníka - čo je oveľa pravdepodobnejšie. Z konečníka môže pochádzať napríklad aj z nejaké malého poranenia konečníka - fisúra. Prípadne môže pochádzať z čriev. Ak krvi bolo malé množstvo a neopakuje sa to, tak to zatiaľ ďalej sledujte a prípadne sa obráťte na pediatra, ak by sa to zopakovalo. 

Pokračujte v dojčení tak, ako ste dojčili doposiaľ.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok