Ako zachranim materské mlieko

Lucia    31.01.2018, 14:28

Dobrý deň prosím o radu .mám týždňové bábätko a doteraz som kojila .keďže som mala veľa mlieka som si mliecko sem tam aj odsavala.lebo potom som mala až tvrdé prsia.vcera ráno som si ešte odsala 130ml a to som ešte aj normálne kojila celý deň.no večer mi prsia zmekli a sa mi zdá ze mlieka mám málo pretože už som si odsala len 30ml.myslela sommze sa do rana znova naplnia .ako každý deň ale nestalo sa tak.da sa mlieko ešte neako zachranit?prípadne znova rozbehnúť?a ak áno tak ako?timnze budem viac piť alebo jesť?ďakujem za odpoveď

Milá Lucia,

tvorbu mlieka neovplyvňuje to, koľko budete jesť a piť, ani zloženie vášho jedálnička (hoci sa často nesprávne dočítate, že na tomto záleží). Jedzte to, na čo ste zvyknutá a pite toľko, aby ste boli dostatočne hydratovaná a neboli ste smädná.

Vašu situáciu s tvorbou mlieka nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto je absolútne kľúčové v tejto situácii vyhodnotiť.

Ďalší postup by sa mal odvíjať od toho, čo ste spoločne vyhodnotili s poradkyňou pri pozorovaní dojčenia. Niekedy sa stáva, že mamičky uvažujú o tom, či je tvorba mlieka dostatočná na základe rôznych príznakov, ktoré nemusia znamenať, že sa niečo s tvorbou mlieka deje. Napr. často sa mamičky v tomto veku bábätka znepokojujú preto, že prestávajú pociťovať naliatie prsníkov medzi dojčeniami, prípadne preto, že nie sú schopné odsať alebo odstriekať po dojčení mlieko, alebo ich bábätko býva nespokojné a uplakané, najmä večer. Ale ak by sme urobili predpoklad, že bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku, a mäkké prsníky sú tým pádom tiež v poriadku - v takejto situácii dobrého pitia a prospievania sú totiž mäkké prsníky normálny a žiaduci jav. Preplnené prsia nie sú ideálom dobrého dojčenia, skôr naopak. Tvrdé prsia totiž znamenajú prílišné naliatie prsníkov, a to sa postupom času mení, takže matky, ktoré bez problémov dlhodobo dojčia, majú normálne mäkké prsníky. Takisto odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odsávačkou odsať.

Ak sa situácia s naliatím prsníkov a množstvom odsatého mlieka takto zmenila v priebehu zopár dní, stojí za to pozrieť sa na to, koľko mlieka v skutočnosti bábätko získava pri dojčení a ako vyzerá jeho správanie, ak poklesne tok mlieka (týždňové bábätká v takej situácii najčastejšie zaspia na prsníku ešte pred tým, než sa dostatočne napili). Preto nie je možné vylúčiť ani variantu, že skutočne je potrebné urobiť niečo preto, aby sa dojčenie zlepšilo. V takom prípade spolu s poradkyňou budete dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko napr. potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Ak už nepije ani napriek stláčaniu, ponúknite mu druhý prsník. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zachranim materské mlieko