Dieta stále prisaté na prsníku

Romana    25.10.2012, 14:34

Dobrý den. Mám syna starého 2 týždne a 2 dni, dojčím ho, ale začala som pred týždnom používat klobúčiky, to som este nevedela ake su zle pre dojcenie az dokým som sa nedostala na vasu stránku, tak som to teda hned zmenila, a zacala som dojcit bez nich. (dieta si nevedelo dobre chytiť bradavku) ale dnes je nervózny z mojho prsníka, mám pocit, ze z jedného prsníka mu ide viac mliecka ako z druhého, dnes sme sa dojčili od rána od 9tej do 12tej obeda, už som zúfala, stále hladá psník. momentálne zaspal, v nemocnici ho museli dokrmovat lebo som nemala mlieko, ale rozbehlo sa na 4. den, pijem caje pre dojciace matky aj caj bedrovník anízový. Co mi odporúcate, nemozem strácat mlieko? Aj ked si stlacim prsnik tak mi pekne tecie, hrozne sa bojím ze stratím mlieko, neradal by som dávala umelé. Dakujem velmi pekne za vašu radu. Pekný den Romana

Milá Romana,

klobúčiky naozaj môžu viesť k zníženiu tvorby mlieka a navyše pri ich používaní nie je bábätko skutočne prisaté na prsníku. Keďže váš synček teraz zažíva svoje prvé skúsenosti s prisávaním sa na prsník, treba mu to čo najviac uľahčiť kontaktom koža na kožu, správnou polohou, správnym asymetrickým prisatím, častým výdatným pitím, stláčaním prsníka, aby pil efektívne čo najviac mlieka a aby bola tvorba mlieka dostatočná.

Najviac zo všetkého potrebujete, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení, aby vám prakticky pomohla s dojčením, čo cez internet nie je možné.

Môžete tiež vyskúšať nasledujúce kroky:

1) Môže vám pomôcť, ak s pomocou poradkyne pri dojčení zlepšíte polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

3) Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho.

4) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tvar bradaviek a veľkosť prsníkov nie je pri prisávaní rozhodujúca. Problémom v takýchto prípadoch sú klobúčiky, pretože bábätko prisaté na klobúčiku nie je v skutočnosti prisaté na prsníku a klobúčik potenciálne znižuje tvorbu mlieka. Dokrmovanie zo striekačky je veľmi podobné dokrmovaniu z fľašky a oboje sťažuje prisávanie a dojčenie.
Najlepšie, čo v danej situácii môžete urobiť, je skontaktovať laktačnú poradkyňu, aby vám s prisávaním prišla pomôcť, pretože potrebujete kvalifikovanú pomoc priamo s vaším bábätkom.
Okrem toho potrebujete urobiť tieto kroky, ktoré sú popísané v tejto odpovedi:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=63

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=47

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=92

V týchto odpovediach nájdete presný návod na to ako postupovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieta stále prisaté na prsníku