Ebrantil

Maja    01.02.2018, 22:08

Dobrý deň, chcem sa opýtať na liek Ebrantil počas dojcenia. Počas tehotenstva som začala mať problém s vysokým krvným tlakom a užívala som dopegyt. Teraz tri týždne po pôrode mi bol liek zmenený, najskôr za Agen a následne za Ebrantil nakoľko problém s vysokým krvným tlakom pretrváva aj po pôrode. V pribalovom letáku je užívanie lieku kontraindikovane pocasr dojcenia. S dojcenim nemame ziaden problém, dieťa je plne dojcene a prosperuje, nechcem však nijako ohroziť svoje dieťa, nakoľko aj lekárka, ktorá mi liek predpísala ma upozornila, že liek prechádza do materského mlieka. Teraz neviem či mám zmeniť lekára a získať tak aj názor ineho alebo ako vlastne mam postupovať. Lieky som zatiaľ brať nezačala, ale určite to bude nutné nakoľko ma vysoký tlak ohrozuje. Ďakujem za vašu odpoveď.

Milá Maja,

je zrejmé, že lieky užívať potrebujete. Ebrantil je možné počas dojčenia užívať a pokračovať v dojčení bez obmedzení. Otázka totiž nestojí výlučne tak, sa v materskom mlieko v zanedbateľnom množstve objavuje alebo neobjavuje určité množstvo liečiva. Do tejto rovnice treba pripočítať dôležitosť dojčenia a jeho význam napríklad v prevencii kardiovaskulárnych ochorení dieťaťa v dospelosti, vplyve dojčenia na rast a vývoj srdca ako aj ochranu, ktorú dojčenie poskytuje pred ochoreniami, a výživu, ktorá je v prípade materského mlieka jedinečná. Všetky pozitívne aspekty dojčenia vysoko prevyšujú zanedbateľné množstvo liečiva tohto typu v materskom mlieku. Je bezpečnejšie pokračovať v dojčení ako prestať dojčiť. Je to bezpečnejšie aj z hľadiska zdravia bábätka ako aj vášho vlastného zdravia, pretože dojčenie pozitívne ovplyvňuje aj zdravie ženy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok