Kojení v těhotenství a po narození druhého

Kateřina    02.02.2018, 08:39

Dobrý den. Právě jsem zjistila, že jsem těhotná, první měsíc a mému synovi je 5,5 měsíce. Začínáme přibližně 14 dní s příkrmy, takže zatím jen zkoušíme různé druhy zeleniny, které nenahrazují plnou porci. Mám pocit že brzy kojení nezvládnu, a po porodu už vůbec abych kojila obě dvě, už teď je mi to občas nepříjemné i když kojit chci, jdu přes nepříjemný pocit a to mi nepřijde dobré. Co mám tedy dělat? Odstavit? Jde to vůbec bez stresu, aby se dítě netrápilo? Budu ráda za všechny rady a nebo i jen povzbuzení. Mockrát děkuji za váš čas.

Milá Kateřina,

matky v tehotenstve a pri dojčení v tehotenstve zažívajú celú škálu pocitov, a tieto sa navyše môžu v priebehu času meniť tak, ako je to opísané v tomto článku: https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/ 

Dojčenie sa často opisuje ako natoľko romantické, že ženy majú dojem, že mať nepríjemné či negatívne pocity, nie je vhodné alebo že je to samo o sebe dôvod na odstavenie, pričom to tak nemusí byť. 

V tomto bode sa nemusíte rozhodovať o tom, či chcete alebo nechcete dojčiť tandemovo - toto sa môže ukázať až časom a budete postupne vidieť, ako to vnímate a či je to to, čo chcete. 

Vaše bábätko je maličké a dojčenie by naďalej potrebovalo a aj vám môže v nasledujúcich mesiacoch dojčenie priniesť okrem zmiešaných pocitov, aj obdobia, keď vám prinesie chvíle pokoja, ľahšie uspávanie a upokojovanie vášho bábätka a časy, keď si budete môcť sadnúť a oddýchnuť. 

Vzhľadom na vek vášho bábätka je teraz dôležité, aby ste mu zabezpečili dostatočný prísun živín a tekutín. Tvorba mlieka sa v tehotenstve dramaticky znižuje, a preto je potrebné, aby ste svojmu bábätku začali intenzívne, často a po celý deň ponúkať jedlo (príkrmy) a vodu v otvorenom poháriku, a to v dostatočnom množstve a rozmanitosti. Vaše bábätko v tomto veku nepotrebuje piť z fľašky, ani nepotrebuje umelé mlieko, ale potrebuje čerstvú, rozmanitú stravu podávanú mnohokrát za deň a dopĺňanú pitím vody. Skúste sa na toto sústrediť, prípadne sa stretnite s poradkyňou, aby ste si vedeli odsledovať pitie bábätka z prsníka a aby ste sa dozvedeli, ako intenzívne zaviesť príkrmy v takejto situácii.

Nie je potrebné, aby ste uvažovali, že je lepšie odstaviť bábätko hneď teraz, lebo si neviete predstaviť, čo bude ďalej. Skúste to celé brať deň po dni, uvidíte, aké skúsenosti nazbierate a podľa toho vás postupne bude jasnejšie, ako budete k dojčeniu pristupovať. 

Skúste získať maximum možnej pomoci od kamarátok či rodiny, pretože často sa únava a potreba spánku v tehotenstve vníma ako niečo, čo súvisí s dojčením, a pritom dojčenie sa lepšie zvláda, ak máte možnosť získať aspoň občas nejaký odpočinok a úľavu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení v těhotenství a po narození druhého