Odmietanie prsnika pro zaspavani

Sandra    06.02.2018, 09:04

Dobry den, Vacsina mamiciek sa stazuje, ze ich deticky nezaspia bez prsnika. Ja mam opacny problem. Mam 3 mesacneho synceka, dojcim na poziadanie, UM nedavam, nakolko nechcem a mliecka mam dost. Babatko mi bolo prilozene ihned po porode a hoci som prvorodicka, syncek je prakticky od momentu porodu pri mne nonstop. Spime spolu v jednej postely od prvej noci, v postielke je iba cez den. Pocas dna krasne papka niekolkokrat, po dopapkani sa na mna vzdy este na prsniku zacne krasne usmievat a chce sa hned po tom hrat. Malokedy pocas dojcenia zaspinka. Ale sem tam sa podari. Zo zaciatku zaspinkaval vecer iba pri dojceni a noseni na rukach, posledne 2tyzdne ho udpavam v postely. Avsak bez prsnika. Ked mu dam prsnik, nechce ho, odmieta, zacne plakat a velmi znervoznie. Ale palcek si do pusinky strka pricom pritom vrci ako steniatko. Nasledne sa v noci 3x zobudi na papkanie a to je vzdy bezproblemove a pri pspkani zaspinka. Samozrejme davam mu miesto palceka cumlik vzdy si ho 5 min pocucka a vypluje a zaspinka. Cumlik davam naozaj iba vybimocne vecer na 5min. Malinky cele dni krasne s bezproblemovo papka. Obcas zaplace pretoze sa mu vrati do pusinky a to ho stipe ale inak je dojcenie bezproblemove. Preco moje dieta nechce zadpavst na prsniku ked ine deti to miluju? A predtym zaspaval takto aj on. Citim sa potom pri jeho zaspinkavani nepotrebna a smutna ked moje dieta upokoji skor jeho palcek alebo cumlik ako moj prsnik.

Milá Sandra,

bábätká reagujú na tok mlieka a z našich skúseností reakcia na tok mlieka začína byť väčšinou najskôr viditeľná pri večerných dojčeniach. Pre nočné dojčenie a potom dojčenie doobeda a cez deň býva v takom prípade typické, že bábätko ešte na zníženie toku mlieka nereaguje, ale večer, keď je už unavené, predráždené a nespokojné, môže odmietnuť dojčenie. Mnohé bábätká si pri poklese toku mlieka radšej sajú palček a situáciu nezlepší, ak sa palček zamení za cumlík. Satie palčeka je v takom prípade prejavom zníženia toku mlieka a cumlík toto nezlepší. Aj satie na palčeku, aj satie na cumlíku, zhoršuje samo o sebe dojčenie a toto postupne, v priebehu viacerých dní až týždňov zvykne situáciu zhoršovať tak, že bábätko sa začne hnevať aj pri iných dojčeniach, nielen pri tom poslednom večernom, ako je to zatiaľ u vás.

Je preto dôležité, že ste si túto zmenu všimli tak skoro a začali ste ju hneď riešiť. V tejto situácii totiž existujú spôsoby, ako začať toto zlepšovať. Odporúčame vám robiť ich v kontakte s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Kľúčom k zlepšeniu tejto situácie bude zvýšenie tvorby mlieka a zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka. A pre toto je dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Spoločne s poradkyňou skúsite prejsť možnosti, ako by ste mohli skúsiť riešiť situáciu, kedy dávate večer cumlík iným spôsobom. Prejdete rôzne iné spôsoby, ako by ste mohli večer bábätko uspávať tak, aby ste nemuseli použiť cumlík a aj vďaka ostatným opatreniam, ktoré zvýšia tvorbu mlieka a zvýšia príjem mlieka zo strany bábätka, je pravdepodobné, že sa zlepší aj oblasť zaspávania na prsníku a nebude nutné cumlík použiť. Aj pre toto je kľúčový kontakt s poradkyňou, aby ste mohli dostať na mieru šité rady podľa toho, ako sa konkrétne bude bábätko správať a ako sa bude situácia vyvíjať.

3) V tejto situácii bude kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsnika pro zaspavani