Záchvaty plaču

Alexandra    06.02.2018, 12:18

Dobrý deň, mám 6 mesačnú dcérku, ktorá je len kojená a popritom už papá aj trošku zeleniny. Prekonali sme dojčenský štrajk kvôli zníženej tvorbe mlieka. Od narodenia ju neviem naučiť zaspávať večer v normálnom čase, hodiny strávim uspávaním a nakoniec aj tak zaspí pred polnocou. Spí s nami v posteli, takže keď sa v noci prebrala, tak mala hneď prsník v ústach koľkokrát chcela a ďalej sme spali, ale posledné noci sa zobudí a prsník nechce. Viackrát jej ho ponúknem, ale odtiahne hlavičku, tak som ju nechala tak, pretože občas sa len pomrví a zaspí sama od seba. Niekoľkokrát však potom dostala strašný záchvat plaču, až sa začala zajakávať a celá sa triasla, nedalo sa ju vôbec utíšiť (aj prsník odmietala). Dnes sa mi to však stalo aj počas dňa, pri prebaľovaní začala hystericky plakať a keď som sa ju snažila dať na prsník tak vyzeralo, že sa prisaje, ale rozmyslela si to a plakala ďalej. Podarilo sa mi ju utíšiť a rozosmiať a keď som ju chcela dať na prsník, tak znova hysterický plač, ktorý vyzerá naozaj strašidelne. Prečo tak strašne plače? Bojím sa, že jej tieto záchvaty plaču spôsobia nejakú trvalú emocionálnu ujmu a ona už nebude také dobré a milé bábätko ako doteraz. Ďakujem za odpoveď

Milá Alexandra,

bolo by dobré, ak by ste sa znovu stretli so svojou laktačnou poradkyňou, ktorá vám pri štrajku pomáhala, a spoločne zhodnotili, čo presne sa deje a či táto situácia súvisí alebo nesúvisí s dojčením a s pitím na prsníku. Niekedy sa takto môže správať bábätko, ktoré má prejavy štrajku, možno v inej podobe, ako ste to zažívali pri štrajku predtým.

Ako jeden z krokov môžete urobiť to, že svoje bábätko začnete kŕmiť väčším množstvom jedla a mnohokrát za deň s tým, že mu budete dávať rozličné kalorické potraviny, nielen zeleninu. Toto by mohlo pomôcť aj zlepšeniu dojčenia (lebo bábätko môže byť ochotnejšie zostať na prsníku) aj celkovému správaniu. 

Čo sa týka večerného zaspávania - pomerne kľúčová otázka je, o koľkej ráno vaše bábätko vstáva. Sú bábätká, ktoré ráno vstávajú neskoro a tým pádom je ich denný rytmus posunutý na neskôr. Mnohé bábätká následne v tomto veku nezaspia „v normálnom čase“ a na nočný spánok zaspia až po polnoci. Preto potom ženy vyčerpáva, že sa snažia hodiny bábätko uspať, ale keďže ono ešte nie je pripravené, nezaspí a večerné uspávanie trvá dlho a je vyčerpávajúce pre matku. Pokúste sa pár dní rešpektovať biorytmus vášho bábätka a pomáhať mu so zaspatím vtedy, keď máte pocit, že už je unavené a potrebuje zaspať. Inými slovami, odstráňte hodiny uspávania, o ktorých aj tak viete, že k ničomu nevedú. Alebo zmeňte denný rytmus tak, aby vaše bábätko ráno vstávalo oveľa skôr, aby mohlo ísť večer skôr spať.

Nočný plač, ktorý spomínate, pozná mnoho matiek. Väčšinou ide o prechodnú, pár dní trvajúcu záležitosť, ktorá sama od seba prejde. Naďalej spite spoločne s bábätkom, aby ste mu mohli pri precitaní čo najskôr ponúknuť prsník a zabrániť tak tomu, aby sa precitlo úplne, ak sa to dá. Ak začne plakať, tak ju zoberte do náručia a pokúste sa ju intenzívne upokojiť - môžete s ňou chodiť alebo hojdať ju na fitlopte. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Záchvaty plaču