Babatko nekaka

Jana    10.02.2018, 11:31

Dobry den, mila Mamila. Moja dcerka bude mat o tyzden 5 mesiacov. Kojim plne a bez problemov. Malinka prospieva. V noci sa od 4.mesiaca budi kazdu hodinu. Vlastne ja ju pocas spanku prilozim k prsniku a spinka dalej. Ale o dalsiu hodinu to iste- mrvi sa, v spanku sa napapa a spinka dalej. V noci papa viac, ako cez den. Mam pocit, ze jej idu zubky- strasne slinta, hryzie vsetko co ma po ruke, vratane svojej rucky. Doteraz pekne kakala, aj viackrat za den. Zrazu nekaka (od cca 4.mesiaca). Minule to bolo az na 5.den, momentalne uz 8.den nekakala. Brusko ma mäkucke, prdi cely den aj v noci. Nezda sa mi, ze by mala krce, pretoze je kludna (az na tie zubky). Obavam sa len toho, ci to nema nejaky negativny vplyv na jej zdravie. Informacia len na okraj- v jej 3.mesiacoch som dostala menstruaciu (moze mat vplyv na chut mliecka? Prip. ze by koli tomu nekakala?). Vopred dakujem za akekolvek informacie a zelam Vam pekny zvysok dna.

Milá Jana,

v tomto veku bábätka môže byť nekakanie úplne normálne - a to vtedy, ak bábätko skutočne dobre pije, dobre priberá, je spokojné, pri dojčení sa nespráva nespokojne a nemá iné problémy, tak nekakanie aj veľmi dlhú dobu, aj 20 - 30 dní, môže byť normálne.  Konzistencia stolice môže byť hustá, kašovitá, nemala by byť formovaná, ak je výlučne dojčené. 

Ak je všetko ostatné s dojčením v poriadku, tak sa nekakaním netrápte, nedávajte jej teplomer ani rektálnu rúrku, nepomáhajte sa jej vykakať sa.  Nie je to potrebné, pretože ide o normálny stav.

Táto situácia nijako nesúvisí s tým, že ste dostali menštruáciu a nemusíte sa menštruáciou s ohľadom na dojčenie viac zaoberať. Prečo sa niekedy spomína menštruácia v súvislosti s dojčením, si môžete prečítať v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/menstruacia/

ale pokiaľ vaše bábätko naďalej priberá, prospieva a pri dojčení je spokojné, nemusíte sa trápiť.

Nočné dojčenie tak, ako ho popisujete, môže byť v tomto veku úplne normálne, prečítajte si tejto otázke tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Babatko nekaka