SK / CZ / UA / RU

Upchatý mliekovod?

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať , už pol roka nedojčim, skončili sme z dojčením, keď synovy na dva mesiace v pôrodnici začali dávať mlieko z fľaše, malý už potom moje mlieko nechcel a nechcel ťahať ani s prsníka, keďže som mala málo mlieka nešla som ani k lekárovi po niejake lieky že sa laktacia zastaví sama. Pred týždňom som si v bradavke našla drobnu hrčku, po stlačení druhej bradavky ešte niejake tie kvapky mlieka šli , ale v druhom nie , ten druhý prsník v ktorom je ťa hrčka je aj omnoho väčší , pritom boli veľkostne rovnako, môže byť že sa upchal mliekovod ? Po stlačení bradavky sa tam objavi taká biela škvrna, mám ísť s tým k lekárovi ? Alebo to zmizne samo? Skúšala som prepichnut nič nepomáha.

Tatiana | 22.02.2018, 08:31

Odpoveď

Milá Tatiana,

tvorba mlieka môže po skončení dojčenia pretrvávať v malej miere roky. Niekedy sa mliekovod môže upchať aj po skončení dojčenia práve preto, že sa mlieko neodoberá. Skúste toto miesto ručne odstriekať, či by sa upchatý mliekovod neuvoľnil. Ak z daného miesta vyteká mlieko, tak je to vysoko pravdepodobne upchatý mliekovod v prsníku, v ktorom sa predtým tvorilo viac mlieka. 

Ak máte hrčku v prsníku, ktorá trvá dlhšie ako dva týždne a nemení sa, navštívte svojho gynekológa, aby ju skontroloval.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri