Bezlepková diéta a dojčenie

Dagmar    22.02.2018, 08:27

Dobrý deň prajem, prosím Vás, chcela by som sa opýtať ako je to s dojčením, ak má matka dieťatka celiakiu a musí dodržiavať bezlepkovú diétu. Máme ten "problém", že dcérka od narodenia nadpriemerne rastie a priberá. Za pár dní bude mať 1 rok a má 15 kg a 82,5 cm (čo je dosť veľa, už teraz nosí oblečenie pre 2-ročné deti). 6 mesiacov bola len dojčená (na požiadanie), od 6. mesiaca sme pomaličky začali s príkrmami. Momentálne dostáva príkrm tak 2-3 krát za deň (zje max 120 ml), dávam jej zeleninu, ovocie, nemliečne obilninové kaše pripravované s vodou, mäso, a pod., všetko podľa odporúčaní, žiadny cukor. Okrem toho je dojčená, cez deň 4-5 krát, v noci približne rovnako, budí sa bez ohľadu na večeru. Lekárka nás začala posielať po lekároch, na neurológiu, lebo všetko robí trošku neskôr vzhľadom na váhu, na endokrinológiu, tam mi povedali, že jej dávam veľa jedla, hlavne, že ju často dojčim vzhľadom na to, že už dostáva aj príkrmy, že jej mám začať ponúkať viac vody namiesto dojčenia (momentálne ju dostáva len sem tam, jej pitný režim zabezpečujem dojčením) a že vzhľadom na moju bezlepkovú diétu má v mliečku veľa sacharidov a preto tak veľmi rastie a priberá (bezlepková strava, hlavne pečivo, je viac-menej samá kukurica, ryža, zemiaky) a že nech robím väčšie intervaly medzi príkrmami a dojčením. Mala som pocit, že sa mi snažila povedať, že jej dojčením (častým) škodím. Ak sa to priberanie nezmení, tak jej budú robiť krvné testy, cukor mala v poriadku, takisto aj BMI vyšlo ako normálna váha. A asi nás pošle aj na gastro, ak sa to nezmení. Všade kam ideme, sme "to veľké bábätko". Ako keby sme boli jediné takto veľké bábätko v jej veku, ako keby nikdy také veľké ani nevideli. Chcem sa teda opýtať, či jej teda môže moje mliečko škodiť a či je teda aj takýto veľký rast a priberanie u dojčených detí v poriadku. Stravu som upravila, snažím sa vyhýbať škrobom v strave, avšak potom mi veľký výber jedla neostane, mliečka máme dosť, dojčím aj hlavne kvôli tomu aby dcérka nemala celiakiu ako ja (snáď to pomôže). Ďakujem Vám za odpoveď. Dagmar

Milá Dagmar,

vaša celiakia a ani diéta, ktorú kvôli tomu držíte, nijako neovplyvňuje tvorbu materského mlieka a ani jeho zloženie. Množstvo sacharidov v materskom mlieku nie je možné navýšiť alebo naopak znížiť zmenou stravy matky. Materské mlieko sa tvorí z krvi a tá je približne rovnakého zloženia bez ohľadu na to, či jete kukuricu, ryžu a zemiaky alebo jete pečivo.

Navyše – ročné bábätko môže mať 15 kíl. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Nie ste v tom sama, pozrite si túto diskusiu s množstvom komentárov mamičiek, ktorých bábätká sú tiež "michelinkovia".

Ak je jediný „problém“ to, akú má vaše bábätko hmotnosť a žiadne iné zdravotné problémy mu nezistili, prestaňte riešiť jeho hmotnosť, pretože je úplne normálna. Toto nie je dôvod na žiadnu diétu pre bábätko, naopak, akékoľvek opatrenia v zmysle, že by ste bábätku obmedzovali možnosť dojčiť sa a snažili sa nahradiť dojčenie vodou, jednak nemajú žiaden zmysel a jednak vychádzajú z predpokladu, že vaše bábätko sa dojčí, lebo je smädné alebo hladné. Ročné bábätko sa však môže potrebovať dojčiť aj preto, že potrebuje uspať, utíšiť, dojčí sa preto, lebo ho niečo bolí, lebo sa nudí, lebo je už unavené, lebo mu je zima, teplo a z množstva iných dôvodov. Preto ho môžete a máte dojčiť tak často, ako ono potrebuje a nemusíte sa trápiť tým, či prešiel už nejaký interval medzi dojčeniami.

Obmedzovať dojčenie v tomto veku bábätka stále môže znížiť tvorbu mlieka a ohroziť dojčenie. A nedojčenie prináša riziká, problémy. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bezlepková diéta a dojčenie