Dojcenie, prikrmy

Ivana    10.02.2018, 20:35

Dobry den, mam 14,5-mesacnu dcerku. Pred dvoma tyzdnami zacala odmietat prikrmy. Od polroka som ju zacala prikrmovat. Zeleninu odmietala, aj doma robene prikrmy. Skusila som jej dat vyzivu y obchodu, ktoru zo zaciatku zjedla len zmiesanu s odsatym mliekom. Po dlhsom case uz aj bez neho. Ale chcela len ovocnu. Zjedla tretinu vyzivy denne. Skusala som jej davat aj do rucky vacsie kusy jedla - mrkva, uhorka a podobne, co ozuzlala, ale ked si kusok odhryzla, zacala sa dusit. doteraz to tak je, nevie prehlat kusy, len kasu prehltne. Mala rada pribinaciky, jogurty, krupicovu kasu, maslo, piskoty (tie sa jej pekne rozmocili). Uz dva tyzdne ledva do nej nieco dostanem. Ak vobec nieco trosicku ochutna, malokedy aj chce potom jest. Ochutnava po spendlikovych hlavickach. Cajik jej velmi chuti, prevazne davam lyzickou, uci sa na poharik. Hned zbada, ked je na lyzicke vyziva. So zlostou sa odvracia. Niekedy sa napapa pri reklame, ked ani nevie, ako otvara ustocka. Horsie je, ze sa, podla mojho nazoru, malo dojci. Na zaklade odpovede od vas z 10.1., nemame este dorieseny strajk. Dojci sa tak 4x za den. Vecer ochotnejsie a opakovane. V noci tiez klesli dojcenia, zvykne sa pomrvit a otocit na druhy bok, ze sa k nej ani neviem dostat na dojcenie, spi s nami v posteli. Dojcila sa v noci aj 10x, teraz niekedy aj len 3x. Je to v poriadku? Moze sa stat, ze by som takto prisla o mlieko? Obavam sa, ze by to mohol byt zaciatok odstavovania. V decembri som zacala vysadzat Domeridon, ktory som brala od aprila. Uz som ho vysadila. Moze to suvisiet s tym, to ze nechce jest? Na Vianoce aj zacala chodit. Priblizne od vtedy sa mi zda, ze sa este menej dojci. Moze to mat suvis? Lebo ju neviem od pobehovania odtrhnut. Inak je spokojna, vesela. Len sa bojim, ci staci to dojcenie a takmer ziadne prikrmy. Dakujem velmi pekne za odpoved a cas, ktory venujete mojej otazke.

Milá Ivana,

vaša otázka potvrdzuje, že situácia s dojčením a štrajkom tak, ako ste ju opísali vo svojej otázke v našej poradni začiatkom januára, skutočne bola prejavom štrajku, ktorý bolo treba ešte doriešiť. Ak sa v decembri prestali robiť opatrenia, ktoré prispievali k zlepšovaniu dojčenia a odznievaniu štrajku, je pravdepodobné, že situácia s dojčením sa začala znova zhoršovať. Prejavom zníženia príjmu mlieka často býva aj neochota jesť príkrmy. Odporúčame vám túto situáciu podrobne prejsť osobne s poradkyňou pri dojčení, ktorá vašu situáciu pozná a riešili ste ju s ňou posledných 9 mesiacov, aby ste vytvorili plán, ako riešiť túto situáciu.

Okrem toho si môžete prečítať túto odpoveď z našej poradne, v ktorej nájdete zopár tipov, ako možno v niektorých situáciách zlepšiť ochotu bábätka jesť príkrmy:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2898



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie, prikrmy