Kojene dite neodpovida tabulkam

Daniea    14.02.2018, 12:47

Moc bych potrebovala poradit. Mam 8 mesicni dceru, ktera. Na osmimesicni prohlidce mela 6740 g, pribrala za 2 mesice 500 g, takhle pribira od pocatku, cca jen 250g za mesic.Je to hodne aktivni dite, vesele, usmevave, od 3 mesicu se pretaci, od 6 leze a cely den se nezastavi, proto si myslim, ze moc nepribira, ze ma moc pohybu. Je porad plne kojena, dudlik, lahev nikdy nemela a mit nebude. Od prikrmu se odvraci, vyplivuje, nechci ji je cpat nasilim. Jenze problem je v nasi pediatre, dle ni je dite hubene, anorekticke, neodpovida tabulkam.Od 4 mesicu nuti prikrmy, ted by pry mela mit 7 vydatnych jidel denne. Pripadala jsem si u ni jako krkavci matka, ktera dite tyra hlady. Chce ji brat krev, coz popravde moc nechapu a nechci dceru vystavovat stresu z odberu jen proto, ze neodpovida tabulkam.Nebo je ta vaha 6740g a 70 cm v 8 mes fakt malo a doktorka ma pravdu? Staci MM i v tomto veku, kdyz dcerka zatim moc prikrmy nechce?

Milá Danielo,

priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Ak by sa bábätko s takouto hmotnosťou pohybovalo na 1. percentile, mohlo by v 8 mesiacoch mať aj takmer o kilo menej, než vaše dievčatko. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej a dôvodom nie je „prílišná fyzická aktivita bábätka“).

Preto čisto z hľadiska priberania nie je vaša situácia dôvodom na znepokojovanie. Podstatné je ako sa vyvíja priberanie z dlhodobého hľadiska a či vaše dieťatko získava počas dojčenia dostatok mlieka. Ak to tak je, potom je jeho priberanie normálne a netreba to nijako riešiť. Bábätko v tomto veku nemá mať 7 jedál denne. Bábätká v tomto veku typicky nezjedia viac ako 1-2 lyžičky jedla denne a ak sú dobre dojčené, dojčenie pokrýva ich potrebu výživy. Materské mlieko má ešte v roku tvoriť takmer 100 % z príjmu potravy dieťaťa. Obmedzovať dieťaťu dojčenie a nútiť ho do príkrmov nie je žiaduce a prináša to so sebou riziká. Prečítajte si aj tieto články a pokračujte v dojčení tak, ako doposiaľ:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojene dite neodpovida tabulkam