Odsávanie pre staršie dieta

Zuzana    18.02.2018, 18:18

Dojčím 6m bábätko. Starsia dcera 3r2m nastúpila do škôlky a začala chorlaviet. Bola dojčena do 2r. Ma časté zápaly priedusiek a dutín. Už priniesla zo škôlky aj RS virus, kvôli ktorému som bola s mladším v nemocnici. Rozmýšľam, či by jej pomohlo k imunite ak by som jej dávala denne moje mlieko, kt. si odsajem. Alebo je to zbytočné? Času veru na odsávanie nemám na zvys, ale ak to ma zmysel tak idem do toho... Koľko ml mlieka by mala denne vypiť aby to malo imunologicky účinok? Ďakujem

Milá Zuzana,

veľká väčšina 3-ročných detí je ešte stále dojčená a vzhľadom na to, koľko imunitných faktorov, protizápalových látok, probiotických baktérií a iných látok, ktoré pomáhajú zvládať ochorenia materské mlieko obsahuje, je len pochopiteľné, že materské mlieko tvorí naďalej pre tieto deti významný výživový doplnok. Vieme zo štúdií, že deti, ktorých dojčenie bolo ukončené skoro alebo neboli dojčené vôbec, bývajú choré častejšie a ich ochorenia mávajú horší priebeh. Preto nápad s tým, že by ste dcérke podávali odsaté materské mlieko, ak by ho bola ochotná piť, je rozhodne šľachetným činom, ktorý má potenciál dcérke pomôcť.

O tom, aké množstvo by to malo byť, by ste sa mali rozhodovať podľa vašich možností odsávať a podľa ochoty dcérky piť vaše mlieko. Aj pár mililitrov jej má potenciál pomôcť, ak to bude väčšia dávka, bude to len o to lepšie. Množstvo odsatého mlieka by naozaj malo byť kompromisom medzi vašimi možnosťami a tým, čo je dcérka schopná vypiť. Vaša dcérka bude samozrejme naďalej jesť tuhú stravu a piť iné tekutiny, takže materské mlieko nebude tvoriť 100 % jej denného príjmu potravy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsávanie pre staršie dieta