Uspávanie

Nika    21.02.2018, 16:15

Dobrý deň. Môj 1,5 ročný syn donedávna dokázal zaspať na prsníku aj na obed aj na večer. Už tomu tak nie je. Prsník si žiada, ale nezaspí. Začne sa hnevať, že chce von z postieľky. (máme spoločné spanie v postieľke bez bočnice) Nepomáha, že ho prehováram, spievam mu, hladkám ho. Chce ísť preč, začne strašne vrieskať a keď mu nevyhoviem, celý obordovie a nejde ho utíšiť. Chce aby som ho hojdala na fitlopte kde zaspí. Problém je ho potom bez zobudenia preložiť. Keď sa zobudí pýta si hojdanie a tak sa trápime aj 2 hodiny. Môj chrbát nevládze, mám presilené ruky. Poradíte mi prosím ako pomôcť dieťaťu aj sebe? Ako ho naučiť počkať na spánok v postieľke v prítomnosti mami? Pediatrička radí vyplakať, že ho to po pár dňoch prejde a on pochopí, že v postieľke sa spí. Ďakujem.

Milá Nina,

takéto obdobia zažívajú všetky matky a ide o prechodné obdobia, ktoré sa časom zmenia a často sa vyskytujú najmä v čase, kedy dieťa vypúšťa jeden spánok cez deň a zrazu mu je cez deň treba spať neskôr a rovnako potom aj večer. Niekedy stačí začať uspávať neskôr. Často napríklad mamičky vypozorujú, že ak nechávajú zaspávať dieťa v čase, kedy ešte nie je úplne unavené a pripravené ísť spať, potom sa im stane, že sa počas dojčenia nepodarí dieťaťu zaspať a naopak získa energiu na to, aby bolo ešte ďalej hore. Niekedy pomôže počkať, kým dieťatko nebude viac unavené a až potom mu ponúknuť prsník, aby na ňom aj zaspalo. Ak máte pocit, že vaše dieťatko potrebuje pre zaspatie hojdanie na fitlopte, pokúste sa na uspávanie hojdaním použiť nejaký nosič alebo šatku. Budete tak mať voľné ruky a budete mať schopnosť dlhšie takto pomáhať dieťaťu so zaspatím. Pretože pochopiteľne, ak ho máte držať na rukách, nie je to možné tak dlho, ako by to dieťa potrebovalo, aby ho bolo možné potom položiť do postele. Pokúste sa ho uspať v nosiči a pri vyklápaní do postieľky buďte pripravená mu hneď ponúknuť prsník, aby sa synček plne nezobudil.

Vyplakanie nikdy nie je riešením. Plač dieťaťa je presne taký zúfalý, aký znie. To, že vaše dieťa potrebuje pomoc so zaspatím je normálne a fyziologické a neznamená to, že ak mu vyhoviete, rozmaznávate ho a že sa nikdy nenaučí zaspávať samo. Presný opak je pravdou, toto je obrovská investícia do jeho zdravia a do jeho pocitu bezpečia počas zaspávania a spánku. Generácia vyplakaných detí je súčasne generáciou ľudí, ktorí majú v histórii ľudského druhu najviac problémov so spánkom a užívajú lieky na zaspatie a psychiatrické lieky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok