Kojení při léčbě roztroušené sklerózy Copaxone

Tereza    22.02.2018, 08:09

Dobrý den, hledám pomoc ve věci kojení s roztroušenou sklerózou. Mám dvouměsíční dcerku a kojím, výjimečně přidávám umělé mléko z lahve (cca 1x týdně), na kontrolní magnetické rezonanci se ale ukázala nová ložiska a v mém RS centru (VFN Karlovo náměstí Praha) mi bylo doporučeno zastavit laktaci a vrátit se k léčbě Copaxonem. Já bych ale ráda skloubila kojení i léčbu. Hledám nyní co nejvíce názorů a případně zkušeností z praxe s kojením při léčbě tímto lékem, zda je to možné a jaká jsou případná rizika pro dítě.

Milá Tereza,

s Copaxonom môžete dojčiť bez obmedzení. Ide o liečivo, ktoré sa skladá zo štyroch aminokyselín, a teda vďaka tomuto zloženiu nepredstavuje pre dojčenie žiadny problém. Ide o úplne inú situáciu, ako keď si Copaxone picháte vy. Aminokyseliny sa v žalúdku rozkladajú. Z tohto lieku nebude vaše dieťa dostávať vôbec nič. Môžete dojčiť bez obmedzení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení při léčbě roztroušené sklerózy Copaxone