Dopĺňanie železa pre bábätko

Ľubica    22.02.2018, 08:05

Dobrý deň! Dcérka má 11týždňov a keďže je chudokrvná musí užívať 3x denne po 3kvapky Maltofer a každý 2.deň 1/4 tablety kyselinu listovú. Môže tieto lieky užívať s materským mliekom? Maltofer jej dávam medzi dojčenia mi, na zapitie vodu cca 2-3 ml zo striekačky. Nemôže pridávanie vody uškodiť dojčeniu? Nebolo by jednoduchšie, aby som ja užívala tieto prípravky? A tým by železo a kyselinu listovú dostávala maličká v mlieku? Pediatrička povedala, že lepšie bude, ak tieto prípravky bude užívať dcérka.

Milá Ľubica, 

ak Vaše bábätko tieto prípravky potrebuje, tak je dôležité, aby ste ich dávali bábätku priamo. Nepomôže, ak ich budete namiesto bábätka užívať vy. Hladina železa je v materskom mlieku relatívne konštantná a nezávislá od toho, či má matka dostatok alebo nedostatok železa alebo či železo užíva. Nie je možné, aby ste vy užívali železo, ak ho potrebuje užívať vaše bábätko.

Namiesto vody môžete bábätku dať po podaní Maltoferu prsník a nadojčiť ho. Dojčené dieťa je v inej pozícii, ako keď sa ľuďom všeobecne odporúčať nepiť po užití prípravkov so železom mlieko. Vezmite si, že nedojčené deti, ktoré sú kŕmené umelou výživou majú železo pridávané už vo výrobe priamo do umelého mlieka, v ktorom ho pijú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dopĺňanie železa pre bábätko