Nadváha u 2,5 ročného dojčaťa nejedáka

Dana    23.02.2018, 08:45

Moja 2,5 ročná dcéra váži pri výške 92 cm 17 kg, nikdy nebola dobrý jedák, začala reálne jesť až s nástupom druhého tehotenstva v 18. mesiacoch, dovtedy sa skoro výlučne dojčila, no vždy bola váhovo vyššie v tabuľkách. Po pôrode druhého syna nejedla skoro vôbec asi 2 mesiace, momentálne je toľko čo iné deti jedia na desiatu a olovrant. Sladkosti/sladké nápoje/koncentrované ovocie nejedáva vôbec. Dojčená na požiadanie približne 8-10x za deň, 2-3x v noci po max. 5 minút. Chcela by som vás poprosiť o váš názor predtým ako mi náš pediater veľmi pravdepodobne odporučí zredukovať alebo zrušiť dojčenie. Ďakujem veľmi pekne.

Milá Dana,

dieťa v tomto veku môže mať 17 kg, toto nepredstavuje žiaden problém, pokiaľ pediater vyhodnotil dieťa ako inak zdravé, nie je jediný dôvod riešiť hmotnosť tohto bábätka. Súčasne je pomerne typické, že deti začínajú viac príkrmov jesť až niekedy okolo druhého roka života, aj preto Svetová zdravotnícka hovorí, že do 2 rokov prebieha obdobie zavádzania príkrmov, kedy sa nekladie dôraz na množstvo zjedeného jedla. Rovnako je veľmi typické, že ak má matka druhé bábätko, staršie dieťa sa na niekoľko týždňov vráti k výlučnému dojčeniu (a často v tomto období aj viac priberie). To, čo popisujete teraz, je úplne normálne, hmotnosť dcérky je tiež normálna, to, že sa chce dojčiť tak, ako ste popísali, je veľmi typické pre deti tohto veku a nemá absolútne zmysel obmedzovať dojčenie, či dokonca ukončovať dojčenie. Aj po 2,5 roku prináša predčasné odstavenie riziká pre zdravie dieťaťa a aj matky. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Aj dojčenie po 2 roku je naďalej pre dieťa dôležité. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj kmeňové bunky, ktoré budú opravovať poškodené tkanivá ešte, keď bude vaša dcérka už stará babička a s každým jedným dojčením ich dostáva viac a viac, materské mlieko obsahuje probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po 2 roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa.

Dojčenie je však omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí  či uspí.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, mamička mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Pokračovať v dojčení je obrovská investícia do postupne rastúcej nezávislosti a samostatnosti vášho dieťaťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nadváha u 2,5 ročného dojčaťa nejedáka