Dojčenie a serum na rast mihalnic

Denisa    23.02.2018, 09:10

Dobrý den, Mám 11mesacneho synčeka, ktorého dojčím a zároveň dokrmujem od 6mesiacov. Pocas celej doby dojčenia mi už vzniklo niekoľko ťažkosti ako napríklad vypadávanie vlasov, svrbenie pokožky, vyrážky na pokožke a taktiež výpadavanie mihalnic. Predtým som nikdy žiadny z týchto problémov nemala. S pokožkou som bola aj u kožnej ale na vypadavanie mihalnic som nasla prípravok, konkrétne ide o tzv. nanolash produkt, ktorý pomáha proti vypadávaniu mihalnic a posilňuje ich. Ale keďže dojčím, neviem, či ho môžem začať používať nakoľko sa bojím o zdravie malého, aby mu to nijakým spôsobom neuškodilo. Prosím môžete mi poradiť, či je tento výrobok bezpečný používať aj pocas dojčenia? Ďakujem

Milá Denisa,

z hľadiska dojčenia skutočne nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli toto sérum používať. Tá veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu používať nič, čo nie je pravda.

Okrem toho máte právo aj na vyšetrenia a prípadnú inú liečbu podľa vašej diagnózy. Po pôrode totiž väčšina žien pozoruje intenzívne vypadávanie vlasov (ktoré súvisí s tým, že počas tehotenstva vlasy začnú vypadávať v menšej miere a po pôrode tieto vlasy, ktoré nevypadli počas tehotenstva, vypadávajú niekoľko ďalších mesiacov), ale príznaky, ktoré popisujete vy, nie sú typické pre ženy po pôrode. A rovnako nie sú typické pre dojčiace matky rok po pôrode, čo znamená, že dojčenie túto situáciu nespôsobuje a potrebujete hľadať skutočnú príčinu vašich zdravotných ťažkostí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a serum na rast mihalnic