Odmieta kojenie pocas choroby

Simona    24.02.2018, 10:34

Dobry den, syn 10 mesiacov bol vylucne kojeny plus prikrmy. Dostali sme sa do nemocnice kvoli vysokym teplotam, chripke..., vtedy ma zacal odtlacat a plakal ked som sa ho snazila dojcit. Bol podrazdeny, unaveny, no v noci co to pil. Potom som kvoli chorobe musela ist prec z nemocnice a nahradil ma manzel. Doma som sa snazila odsat mlieko, ale velmi malo sa mi podarilo. Hned ako sa dalo som znova sla do nemocnice ja (po 1 dni), opat nechcel mlieko a v noci ked sa aj prisal mam pocit ze uz mu nic neslo. Prsniky sa mi ani nenaliali. Uz sme doma z nemocnice, myslela som ze ked bude uz vo vlastnom prostredi to nejak este dokazeme, ale prisaje sa a ked nic nejde zacne plakat. Zacala som pit hroznovu stavu, ale mam pocit ze nic nepomaha. V nemocnici mu davali nutrilon z flase, najskor nechcel ale nakoniec zacal pit. Da sa to este nejak napravit, alebo som uz prisla uplne o mlieko. dakujem simona

Milá Simona,

v tejto situácii sa dajú urobiť kroky, ktoré by mohli pomôcť zvýšiť tvorbu mlieka a prilákať znova dieťatko k prsníku. Odporúčame vám skontaktovať sa čo najskôr s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou je dôležité urobiť kroky v týchto troch oblastiach:

  • zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Vysoké teploty majú potenciál znížiť tvorbu mlieka a v kombinácii s náročnosť dojčenia podľa potreby dieťaťa v prostredí nemocnice a chorobou dieťaťa. Následné odlúčenie od dieťatka spolu s kŕmením fľašou, situáciu ešte viac skomplikovali. Preto je teraz dôležité, pokúsiť sa:

  • odstrániť fľašu

10-mesačné dieťa by v tejto situácii dokiaľ sa znova začne prisávať, mohlo dostávať pestrú a čerstvú stravu vo forme príkrmov. Zamerajte sa teda na kalorické príkrmy (prečítajte si o tom, aké príkrmy to majú byť na konci tohto článku: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/), aby ste nimi mohli odstrániť podávanie umelého mlieka. Ak by bábätko nebolo ochotné jesť dostatočné množstvo príkrmov, potom sa snažte podávať mu umelé mlieko pohárikom bez použitia fľaše. Toto je takisto oblasť, ktorú je dôležité prejsť osobne s poradkyňou.

  • prilákať dieťa znova k dojčeniu

Pokúste sa prejsť s poradkyňou oblasti, na ktorých môžete pracovať, vo všeobecnosti sa inšpirujte bodmi o zvýšení fyzického kontaktu z tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Vaše dieťatko potrebuje veľa času, aby znova získalo dôveru k dojčeniu. Nevzdávajte sa, veľká väčšina týchto bábätiek sa začne znova dojčiť, ak sa zvýši tvorbu mlieka a dá sa dieťaťu šanca zažívať príjemné chvíle pri prsníku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmieta kojenie pocas choroby