Nadmerné grganie - zaviesť skôr príkrmy?

Michaela    24.02.2018, 10:46

Dobrý večer prajem. Môj syn o pár dní dovŕši piaty mesiac, je výlučne kojený. Od narodenia bojujeme s extrémnym vygrgávaním po každom jednom kojení, všetok čas, kedy nespí,venujeme grganiu.Vždy to trvá min. 2 hodiny, kedy ho musím nosiť vo vzriamenej polohe, resp.viacerých už osvedčených polohách, v ktorých sa vie odgrgať, prakticky je neustále na rukách (v nosiči žiaľ grgať nevie). Ležať nevie, tlačí ho to, vydrží tak len chvíľu. Ak zaspí na prsníku, spánok má nepokojný a krátky. Nevie sa nadojčiť, kým sa mu patrične neuľaví. Je to celkom boj, pre mňa aj preňho. Nevracia mlieko. Nevidím problém v prisatí či kojení samotnom, že by sa napr. nahltal veľa vzduchu, kojila som dlhodobo staršieho syna, myslím si teda, že to viem posúdiť. Na apríl máme termín vyšetrenia na gastro, kde mi pri telef. objednávaní bolo povedané, že deti nemajú tráviace ústrojenstvo vyzreté a majú právo mať tieto príznaky do roka života. Zatiaľ mi odporučili začať s príkrmami, že to tento problém zvykne eliminovať. Nemám ale z toho dobrý pocit, keďže je dojčený, začať skôr ako sa odporúča po 6tom mesiaci. Či mu tým neuškodím zase z inej stránky, ak to uponáhľam. Prípadne začať len veľmi jemne, po lyžičke mrkvy denne a to dlhšiu dobu, kým pridáme?Prosím o radu, aký je Vás pohľad na vec? Vopred ďakujem

Milá Michaela,

táto situácia nie je dôvodom, pre ktorý by sa malo dieťa začať prikrmovať v čase, kedy na to ono samo nie je ešte pripravené. Nechajte na dieťa, kedy bude pripravené sa začať prikrmovať.

Vašu situáciu nie je jednoduché posúdiť prostredníctvom internetu, ale z vášho popisu je dosť dobre možné, že správanie dieťatka, ktoré opisujete, v skutočnosti súvisia s inými potrebami dieťaťa. A toto je možné odlíšiť len v osobnom kontakte. Mnohé matky majú skúsenosti s tým, že bábätká nechcú len tak samostatne ležkať, že ak bábätko uspia, musia naďalej jeho spánok udržiavať, mnohé matky vedia, že počas spánku nie je možné ich dieťatko položiť, lebo sa inak čoskoro prebudí. Mnohé matky popisujú, že ich deti spávajú „krátko“ – po pol hodine. Je nemožné, toto vyhodnotiť prostredníctvom internetu, ale je možné, že vaše druhé dieťa sa správa úplne inak, ako prvý syn a je možné, že druhé vaše dieťatko potrebuje omnoho intenzívnejšiu starostlivosť v zmysle uspávania, stráženia jeho spánku a trávenia času medzi spánkami. A je možné, že pri snahe riešiť jeho nespokojnosť, potom odgrgáva, ale nie nevyhnutne musí byť jeho nespokojnosť spojená s potrebou odgrgávať. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli toto odlíšiť v osobnom kontakte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nadmerné grganie - zaviesť skôr príkrmy?