Kojení v těhotenství

Michala    25.02.2018, 20:59

Dobrý večer, mám téměř 11měsíční dcerku a právě jsem zjistila, že jsem těhotná. Dcerka je momentálně, až na světlé výjimky, téměř výhradně kojená. Samozřejmě podávám příkrmy a vodu z hrníčku, ale ty dcerka přijme jen občas (někdy jen jen na mléce, někdy jí a trochu pije). Dočetla jsem se, že v těhotenství rapidně klesá tvorba mléka, dcerku bych ale ráda kojila co nejdéle a chtěla bych v budoucnu zvládnout i tandemové kojení obou dětí. Existují nějaká doporučení, jak č kojení pokračovat, abych nijak neohrozila dcerku ani svoje těhotenství? Děkuji Vám předem za radu. Michala

Milá Michalo,

v tejto situácii vzhľadom na výrazné zníženie tvorby mlieka počas tehotenstva, by ste mali teraz dávať väčší pozor na staršie dieťatko, ktoré je ešte stále veľmi maličké a v tomto veku bežne tvorí materské mlieko takmer 100 % stravy bábätka. Pri vašom bábätku sa nedá spoliehať na to, že dokáže z prsníka získať takéto množstvo mlieka. Preto sa popri dojčení zamerajte na príkrmy a podávanie tekutín tomuto bábätku, aby naďalej priberalo. V dojčení môžete samozrejme bez obáv pokračovať, prečítajte si všetky potrebné informácie týkajúce sa dojčenia v tehotenstve:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

a takisto tandemového dojčenia po pôrode:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/

Možnosť prisávať sa nemusíte dcérke nijako obmedzovať, to, že bude často na prsníku nemá súvis s tým, ako bude ochotná jesť tuhú stravu. Sledujte jej priberanie, vylučovanie stolice a moču a podľa toho sa orientujte vo vašej snahe zamerať sa na príkrmy a pitie vody z hrnčeka. V prípade, že by ste pozorovali, že dcérka príkrmov nespapá dostatok, môžete sa pokúsiť zvýšiť jej záujem opatreniami, o ktorých hovorí táto otázka z poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5881

a rovnako by mohlo mať zmysel dať dcérke skontrolovať hladiny železa a zinku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení v těhotenství