Časté buzení a nonstop kojení

Blanka    06.03.2018, 10:17

Zdravím, miminko 8 a půl měsíce. Dostává snídani, oběd a večeři, s tím, že oběd a večeři někdy nesní, takže z příkrmů má někdy jen snídani, po zbytek dne a v noci MM. Odmítá dudlík, láhev, houpání. Pouze prs. Chápu to, respektuji a nevadí. Ale holčička se uspává někdy i 3 hodiny výhradně u prsu. Takto dlouhé kojení už je velmi nepříjemné a začíná být bolestivé. Bradavky nejsou poraněné, ale ten vytvořený podtlak při sání je hrozně namáhá. Po uspání spí cca 3 hodiny a pak se budí po 2, někdy po hodině někdy po půl hodině a opět se dožaduje prsu, u kterého je od 15 do 40 minut cca. Pokud se např. za půl hodiny vzbudí, absolvujeme to znovu, opět dlouhé kojení. Takže jsem většinu noci vzhůru, když se vzbudí jetě dřív než já stačím usnout. Mléka mám dost. Prsa se stále nalévají, i po lehkém zmáčknutí mléko vytéká. Přes den dávám pít vodu či čaj, této tekutiny vypije okolo 100 ml. Prso pak 2x až 3x pokud sní všechny 3 jídla, když ne tak cca 5x. Je možné, že si vytvořila nějaký cyklus, který teď dodržuje a přivyká na něj a nemůže se z něj vymanit? Prospívá krásně, přibírá a roste. Zuby zatím žádné.Já dodržuji pitný režim. Aktuálně má 8,7Kg a 76 cm. Před dvěma měsíci jsme začali pomalu s těmi příkrmy a za tu dobu přibrala 700g a vyrostla 7cm. Je něco co dělat jinak? Chybí ji něco? Nebo je to období, které přejde? Začíná to být docela náročné a nepříjemné. Děkuji předem za odpověď.

Milá Blanko,

vo vašej situácii je dôležité poznať ďalšie detaily. Z vašej otázky sa zdá, že bábätko sa dojčí počas dňa 2 – 3-krát. Ak sme to pochopili správne, potom je kľúčové v tejto situácii toto zmeniť. Pretože takáto častosť dojčenia spôsobuje zníženie tvorby mlieka, čo sa následne prejavuje zhoršením prisatím bábätka a poškodzovaním tkaniva bradaviek (a následnou bolesťou – zdravé bradavky by pri správnom prisatí nemali bolieť ani v situácii, že je dieťatko prisaté niekoľko hodín k prsníku). A zníženie tvorby mlieka môže niekedy spôsobovať časté a dlhé dojčenia v noci, hoci vo všeobecnosti bábätká po 6 mesiaci sa typicky začínajú budiť častejšie.

V tejto situácii vám preto odporúčame urobiť nasledovné kroky:

1. skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne mohli prejsť prípadné príčiny zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a ak to bude potrebné, prešli možnosti, ako preliečiť boľavých bradavky.

Váš pitný režim neovplyvňuje tvorbu mlieka, pite len toľko, koľko sa vám žiada, dostatočná hydratácia je dôležitá pre vaše zdravie, z hľadiska tvorby mlieka toto nemá vplyv, hoci sa to často mýticky hovorí.

2. ak to bude potrebné, urobte spoločne s poradkyňou opatrenia pre zvýšenie tvorby mlieka a pre zintenzívnenie dojčenia

3. z hľadiska nočného dojčenia si preštudujte vysvetlenia v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

v ktorom nájdete aj tipy, ako nočnú starostlivosť o bábätko zjednodušiť tak, aby ste sa počas nočných dojčení vyspali aj vy.

Je v poriadku, ak dieťa zaspáva na prsníku a je normálne, ak potrebuje počas spánku blízkosť matky. Aj keď sa vám to nemusí zdať úplne pohodlné alebo praktické. 

Prečítajte si množstvo reakcií na vašu skúsenosť na našom Facebooku, ktoré vás iste povzbudia.

Tak, ako mnohé iné situácie v materstve, ani táto nepotrvá večne a už v priebehu krátkej doby sa bude dcérka zase správať inak. Dovtedy je možné pokúsiť sa hľadať iné spôsoby, ako naplniť svoje potreby a pritom umožniť dcérke, aby mala možnosť spinkať tak, ako to potrebuje.

Je dobré pri uspávaní vychádzať z poznania správania dieťaťa a snažiť sa ho uspávať vtedy, keď sa zdá, že začína byť unavené. Je možné, že sa tým skráti doba, ktorú treba dieťa uspávať. Niekedy takéto dlhé zaspávanie súvisí s tým, že je dieťa ukladané na spánok v čase, keď ešte nie je úplne unavené, a tým pádom prechod k skutočne tvrdému spánku trvá dlhšie. 

Niekedy sa dá uspávanie urýchliť možno tým, že by ste dcérku uspali dojčením a zároveň nosením v nosiči a potom po uspatí by ste ju položili na spánok do postele (toto predpokladá, že zaspí tak tvrdo, že ju budete môcť položiť, ale vyskúšajte to). 

Skúste domáce práce začať robiť spoločne s bábätkom, keď je hore.  A jeho spánok využite na spoločný oddych (prípadne si pri tej plytkej fáze spánku čítajte alebo spite). 

Okrem toho vám odporúčame navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorej by ste mohli získať podporu a povzbudenie a tiež tipy od iných mamičiek, ktoré takúto situáciu riešili. Navyše si v podpornej skupine môžete nájsť priateľky s dojčenými bábätkami a máme skúsenosti, že ak sa skupina takýchto mamičiek stretáva aj mimo podporných skupín, tak jeden z modelov, ktoré môžu dobre fungovať, sú, že sa stretávajú vždy u niektorej z mamičiek a táto mamička si zatiaľ upratuje alebo varí a priateľky sa spoločne starajú o všetky bábätká. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté buzení a nonstop kojení