Nedostatočná tvorba

Veronika    07.03.2018, 07:44

Dobrý den, od kedy som porodila mam nedostatočnú tvorbu mlieka, aj keď som spravila a do teraz robím všetky kroky ktoré mi odporúčala laktacna poradkyňa, tvorba sa mi nikdy nezvýšila. Mala som takmer bezproblémový pôrod, bonding, pobyt v nemocnici bez akéhokoľvek odlúčenia, syn je len nosený v šatke, spíme spolu., na dokrmovanie používam cievku cez prsník, nikdy nemal fľašu ani cumel, dávala som si pozor na dokonale prisatie, dojčila som takmer stale, odsavala ale tvorba sa mi nikdy nezvýšila. Z oboch prsníkov som nikdy neodsala viac ako 70ml. Teraz ma 7 mesiacov, dojčím a dokrmujem darcovskym materským mliekom cez cievku. Velmi som sa pre tuto situáciu trápila, prvé 2 mesiace som preplakala, bolo mi do placu keď som videla dojčiť ostatne mamičky. Uz teraz rozmýšľam či sa to bude opakovať aj pri ďalšom dieťati. Je možné že je toto moj fiziologicky limit a nikdy viac mlieka nebudem mat? Ďakujem za odpoved.

Milá Veronika,

na vašu otázku je náročné odpovedať prostredníctvom internetu. Z toho, čo píšete, ste boli v kontakte s poradkyňou pri dojčení – ste s ňou naďalej v kontakte, boli ste s ňou v kontakte počas celých posledných 7 mesiacov? Napíšte nám prosím na emailovú adresu dojcenie@mamila.sk meno poradkyne, s ktorou ste boli v kontakte a ako dlho alebo často ste s ňou boli v kontakte počas posledných 7 mesiacov.

Vo všeobecnosti, bez ohľadu na príčiny tejto situácie, ktoré z vašej otázky na diaľku nie je možné odhaliť, to, že ste v spolupráci s poradkyňou udržali dojčenie doteraz, je kľúčové a dôležité. Pretože vaše dieťatko je vďaka všetkému, čo ste urobili, naďalej ochotné sa prisávať k prsníku a toto je základ pre to, aby ste mohli dojčiť a dojčiť až do prirodzeného odstavenia. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení ohľadom toho, ako postupne odstraňovať dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku. S poradkyňou pri dojčení by ste mohli prejsť postup so zavádzaním príkrmov tak, aby ste mohli kalorickými príkrmami čo najskôr nahradiť dokrmovanie na prsníku a aby sa teda bábätko bolo ochotné dojčiť aj bez cievky a k tomu sa prikrmovalo. Inými slovami, bude sa správať ako ostatné deti po 6 mesiaci, ktoré sú dojčené a k tomu začínajú jesť príkrmy, iba vo vašej situácii, bude bábätko pravdepodobne získavať z prsníka menej mlieka a budete to vykrývať príkrmami. Dojčenie je však vždy dojčenie, bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré pri tom bábätko vypije a navyše vaše bábätko bude stále piť aj materské mlieko od vás. Pri zavádzaní kalorických príkrmov buďte v kontakte s poradkyňou a postupujte návodu na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatočná tvorba