Ako dalej

Monika    09.03.2018, 21:36

Mile mamily potrebujem poradit/podporit..neviem co skor. Dojcim tandem. Starsi ma 2 roky aj 7 mesiacov.. Maly ma 9 mesiacov. Starsi bol vzdy ovela viac na prse ako maly. Ten ked hladny nie je nema potrebu ,,cucat" Zato starsi stale. Aj 20x denne. Vzdy bol taky. Teraz to vsak zacina byt neunosne. Ked je na prsniku aj 10/15 minut a poviem mu ci ma uz pusti nasilu ho vytrhne z ust cez zuby a bud sa hodi na zem a zacne kricat, alebo ma bije a kope popripade ked ma mlieko v ustach vypluje ho na mna alebo na zem. Toto urobi tak nereagujem. Snazim sa byt v pohode. Ked mu poviem ze sa to nerobi tak pocuva a tym to skoncilo. Za 5 minut pride zas a pyta prsnik. Poviem mu, aby daval pozor a mi neublizil a ze nemoze byt na prsniku stale ze musi chapat aj mna. A ideme od zaciatku. Nwjde to ani pekne ani ked mu to razne poviem. Zacinam rozmyslat resp uz dlhsie rozmyslam o odstaveni. Pripadam si hrozne najma ze ma proste zbije ked sa jemu paci lwbo mu poviem ze ma nemoze stale cmulat. Uz som bezradna a psychicky ma to nehorazne vycerpava. Dakujem za kazdu pripomienku

Milá Monika,

váš starší synček je ešte stále veľmi maličké dieťatko. Mnohé staršie deti po narodení súrodenca potrebujú uistenie a prítomnosť matky, hoci túto svoju potrebu nie vždy vedia prejavovať ideálnym spôsobom. Deti v jeho veku navyše dokážu svoje požiadavky presadzovať veľmi nástojčivo. Na frustrujúce situácie reagujú deti, ktoré ešte nemajú dostatočné verbálne schopnosti, rozličným fyzickým spôsobom – niektoré nijako dramaticky, ale sú deti, ktoré mlátia, hryzú a podobne. Záleží na ich temperamente a verbálnych schopnostiach. Táto situácia nesúvisí s dojčením, ako takým, ak by ste nedojčili, synček by svoje frustrácie riešil iným spôsobom. Aj preto vám odstavenie v tejto situácii nepomôže, práve naopak môže situáciu ešte zhoršiť.

Čisto z tohto hľadiska sa nemusíte báť, že ste niečo pokazili vo výchove staršieho syna alebo, že túto situáciu musíte z výchovného hľadiska začať čo najskôr riešiť. Niekedy sa môže podariť vznik takejto situácie predvídať a zabrániť jej vzniku. Ale vo všeobecnosti v tejto situácii vám zo skúseností iných matiek môže pomôcť najmä vaše poznanie synčeka a toho, čo máte pocit, že zvládne on aj vy. Odporúčame vám, aby ste skúsili požiadať rodinu alebo priateľov o pomoc s domácnosťou, či starostlivosťou o mladšie dieťatko a zopár dní umožniť staršiemu dieťaťu, nech s vami trávi toľko času, koľko potrebuje a nech ten čas strávi dojčením a fyzickým kontaktom s vami. Taktiež vám môže pomôcť, keď sa spýtate na to, ako riešili túto situáciu iné mamičky na podporných skupinách dojčiacich matiek (http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/) a v podporných skupinách, ale aj na našej webovej stránke nájdete viacero poradkýň, ktoré samy tandemovo dojčili a s ktorými by ste mohli zdieľať svoje pocity a získať nejaké tipy na riešenie situácie. Pred tým, než by ste zvážili úplne odstavenie synčeka, skúste zvážiť nastavenie nejakých pravidiel pre dojčenie, pri ktorých by ste zvládali pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok