Náhrada za UM

tana    09.03.2018, 18:28

Dobrý deň, môj syn má 8mes.Výlučne bol dojčený 3mes., potom po porade s laktačnou poradkyňou bol dokrmovaný cez cievku. Od narodenia mal problém s prisatím, dali sme mu aj strihnúť uzdičku po porade s lak. poradkynou. avšak aj napriek snahe dojčenie s cievkou vydrzalo len do 7mes, pričom ani po zavedení kalorickým prikrmov mu len prsník nestačil, vôbec sa naň nechcel bez cievky prisať. niekoľkokrát som to konzultovala a dúfala som, že keď začne jesť viac, bude mu stačiť len prsník, ale museli sme zarábať stále viac UM. teraz sme bohužiaľ v štádiu, že dostáva len UM, nakoľko sa k prsníku už prisávať nechce. chcem poprosiť o radu, čím môžem nahradiť UM keď má syn 8mes.cez deň zje tri kalorické príkrmy a mlieka vypije málo, možno 1dcl, vodu vyplúva aj keď mu ju dám cez striekačku alebo lyzickou, ale v noci vypije toho mieka aj 3dcl. ďakujem vopred za radu.

Milá Táňa,

ak tomu správne rozumieme, vaše bábätko sa vôbec, v žiadnej situácii už neprisáva k prsníku, nedojčí sa ani počas dňa, ani počas noci. Ak je to tak, jednak ešte nič nie je stratené a je možné, že sa vám ho podarí niekedy znova prisať k prsníku s laktačnou pomôckou alebo možno aj bez nej a možno vás prekvapí tým, že ostane na prsníku. Skontaktujte sa prípadne so svojou poradkyňou, aby ste zistili, aké máte možnosti.

Ak je skutočne situácia taká, že dieťatko sa už vôbec nikdy neprisáva, potom je otázne, akým spôsobom mu podávate umelé mlieko. Ideálne by bolo podávať mu ho pohárikom. Umelé mlieko je v tejto situácii výhodnejšie nahradiť čo najskôr v plnej miere príkrmami. Pretože ďalší postup sa odvíja od toho, čo by bolo vaše bábätko ochotné tolerovať. Ak by bolo ochotné jesť príkrmov viac, začnite nahrádzať čo najviac umelého mlieka príkrmami, až ich úplne zrušte. Vodičku bábätku podávajte v poháriku, nechajte ho hrať sa s pohárikom, napodobňovať vás. Ak sa nedarí mu nechať aj naozaj niečo vypiť, robte mu v prvom rade redšie príkrmy. Snažte sa v starostlivosti o bábätko vyhnúť použitiu fľaše, najmä v noci.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Náhrada za UM