Kasa z krupice

Jana    09.03.2018, 19:30

Zdravim, maly ma 6 mesiacov. Je kojeny ale od 5.mediaca sme zacali so zeleninovymi prikrmami. Chcem sa spytat, ci stare zlate pravidlo podla nasich mam: urob krupicovu kasu, dieta bude syte, plati? Mozem mu robit klasicku krupicovu kasu? Vela som citala, ze je tazka na zaludok, ine mamicky pisu, ze ju babetkam podavaju bez problemov. Este sa chcem spytat ohladom vanilkovych kremikov a pudingov. Dakujem

Milá Jana,

v celej otázke zavádzania príkrmov neplatia „staré zlaté pravidlá“. Dôvodom je to, že „tradičná“ schéma zavádzania príkrmov, o ktorej ste sa matky na Slovensku bežne dozvedajú, nie je spôsob, ako zavádzať príkrmy dojčeným deťom, ale spôsob zavádzania príkrmov, ktorý sa jednoducho historicky ďalej traduje už desaťročia a bol pôvodne vypracovaný pre nedojčené deti a ktorý nemá oporu v žiadnych vedeckých poznatkoch v zmysle zavádzania príkrmov dojčeným deťom.

Všetky tieto „tradičné“ prístupy k prikrmovaniu v skutočnosti hovorili o nahrádzaní umelej výživy pri nedojčených deťoch, teda o tom, ako pri nedojčených deťoch na umelom mlieku čo najskôr po 6 mesiaci prejsť z kŕmenia umelou výživou na tuhú stravu. Tieto prístupy pochádzajú z obdobia spred 30 rokov, kedy deti neboli dojčené dlhšie než pár týždňov a vedelo sa, že po 6 mesiaci nemajú piť umelé mlieko a tak sa už od 4 mesiaca začalo aktívne a masívne nahrádzať umelé mlieko príkrmami (čo je správne).

Cieľom takéhoto zavádzania príkrmov je teda čo najrýchlejší prechod na príkrmy na úkor umelého mlieka. Pre nedojčené dieťa je toto v poriadku, pretože dávať dieťaťu, ktoré je ochotné jesť čerstvú a pestrú stravu, umelé mlieko po 6 mesiaci je škodlivá a zbytočná praktika. Ak tento istý postup aplikujeme pri dojčených deťoch, dosiahneme ten istý – hoci neželaný cieľ – dieťa začne jesť príkrmy na úkor materského mlieka a tvorba mlieka významne poklesne.

Pri masívnom zavádzaní veľkého množstva príkrmov nedojčeným deťom bolo namieste byť opatrný a tradične sa „začína zeleninou“. A odporúča sa skúšať jednu potravinu za druhou. Toto však nie je vaša situácia. Vy máte dojčené dieťatko. Dieťa, ktoré môže ešte v roku mať takmer 100 % potravy tvorenej materským mliekom. Dieťa, ktorého cieľom zavádzania príkrmov nie je nakŕmiť ho, ale naučiť ho jesť, zoznámiť ho s rôznymi druhmi potravy, chuťami, vôňami, konzistenciou. Hrať sa s jedlom. Vy nebudete musieť svoje dieťatko aktívne kŕmiť. Budete mu len ukazovať, že ľudia jedia a môže sa s jedlom hrať. Ak to necháte na bábätku, potom si v tomto čase z vášho jedla dá maximálne jednu – dve lyžičky. Viac teraz ani motoricky nezvládne. Skutočne jesť začne až po 2 roku života. A v takom prípade je naozaj úplne jedno, aké jedlo to bude. Ak mu dáte aj kúsok mäsa, ktoré bolo osolené a okorenené, čo sa stane? Vôbec nič. Ľudia zabúdajú, aké obrovské množstvá soli obsahuje napríklad umelé mlieko, ktoré bez obáv dávajú už novorodencom. Bábätká majú záujem o skutočné a chutné jedlo. Nie je dôvod mu odopierať možnosť pohrať sa s kúskom mäsa z vášho jedla, len preto, že ste ho okorenili a osolili. Pokojne mu môžete dať hryzkať jabĺčko. Bude ho cmúľať, prípadne doňho zatínať zúbky, ak si aj niečo odhryzne, vypľuje to. Samozrejme, pri ponúkaní jedla je dôležité vždy byť v blízkosti bábätka, ale to sa týka aj situácie, keby ste mu dávali rozmixovanú stravu, aj na rozmixovanej strave sa môže bábätko začať dusiť. Prakticky sa teda nemusíte sústrediť na žiadnu špeciálnu stravu pre bábätko, nemusíte nič špeciálne chystať a variť. Jedzte vašu bežnú rodinnú stravu (a ak chcete, aby bábätko jedlo zdravo, je čas prehodnotiť zdravé stravovanie v celej rodine) a nechajte bábätko pozorovať vás pri jedle a skúšať vás napodobňovať.

Pri výbere príkrmov preto nemusíte prakticky riešiť nič, iba si dať pozor na tvrdé, guľaté jedlo, ako sú napríklad celé guľôčky hrozna (môžete dať bábätku hrozno do úst tak, že mu ho roztlačíte pri puske), alebo arašidové oriešky a podobne.

Odporúčame vám jednoznačne navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek vo svojom okolí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože na podporných skupinách sa zavádzanie príkrmov rieši prakticky takmer každé stretnutie a nájdete tam matky, ktoré vás podporia a povzbudia svojimi praktickými skúsenosťami.

Prečítajte si aj tento náš podrobný článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

No a rovnako neplatí, že kaša je jedlo, ktoré dieťa musí jesť a už vôbec nie to, že ju potrebuje na „dobrý spánok“. Kaše (obzvlášť tie drahé instantné, kupované) teda nie sú pre dieťa žiadnou nevyhnutnosťou - a navyše často obsahujú umelé mlieko, ktoré dojčené dieťa určite nepotrebuje. Kaša sa dá uvariť doma z rôznych obilnín (ryža, kukurica, ovsené vločky, pohánka, proso atď.), prípadne môžete na večeru dať bábätku čokoľvek iné, čo by ste bežne na večeru jedli. Z hľadiska nočnej starostlivosti o dieťatko je však kľúčové vedieť, že dôvodov nočného budenia bábätiek v tomto veku môže byť veľa, všetky sú normálne a patrí medzi ne hlavne potreba znovu naspäť zaspať po tom, čo sa skončí jeden spánkový cyklus. Je dosť dobre možné, že niekto si môže myslieť, že bábätko by v 6. mesiacoch nepotrebovalo piť viac ako jedenkrát za noc. Možno. Ale bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bolesť, chlad, potreba kontaktu sú rovnako legitímne potreby bábätka aj dieťaťa. A realita je taká, že je normálne, že sa bábätko v noci budí, aby boli uspokojené jeho rozmanité potreby jedinečným prostriedkom - dojčením. Otázku nočného budenia preto nerieši umelé mlieko, kaša, či iné jedlo - deti sa nebudia z dôvodu hladu, budia sa pre iné dôvody a tieto dôvody najlepšie pokrýva dojčenie. Navyše deti v tomto veku umelé mlieko nepotrebujú, ani ak by neboli dojčené. Mliečna kaša nie je žiadny zázračný prostriedok na celonočný spánok bez ohľadu na reklamy, ktoré sa vás o tom snažia presvedčiť. Vaše bábätko nepotrebuje ďalšie mlieko v mliečnej kaši, má dostatok materského mlieka a komerčne vyrábané kaše sú len drahými výrobkami, ktoré sa nevyrovnajú tomu, čo môžete bábätku normálne dať jesť - akékoľvek obilniny či v konečnom dôsledku akékoľvek iné jedlo, ktoré bežne jete. Rovnako snaha o nahradenie nočného dojčenia ponúknutím vody alebo iného nápoja fľašou nevedie k ničomu. To, že dieťa pije počas dojčenia materské mlieko, je vynikajúce a dôležité, ale z pohľadu nočného budenia je pre dieťa mimoriadne dôležité niečo iné: a síce satie na prsníku, prítomnosť matky, schopnosť dojčenia naspäť dieťa uspať, a podobne. Toto nie je možné nahradiť vodou, mliekom, fľašou alebo čímkoľvek iným. Ide o dôležitú potrebu dieťatka, ktorá po jej naplnení sama od seba odznie a zanechá po sebe puto dôvery medzi vami a dieťatkom a toto vám už nikto nevezme.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kasa z krupice