Nevyhnutné ukončenie dojčenia

Nika    09.03.2018, 21:15

Dobrý deň prajem, mám ročného synčeka, ktorý nádherne prospieva a je zdravý. Plne ho kojím, ale zvažujem, resp. som už rozhodnutá tento proces nevyhnutne ukončiť. Žiaľ dôvodom je dramatický úbytok zubnej skloviny u mňa. Toto je moje druhé dieťaťko, no predstava, že prídem o zuby je desivá. Sú doslova priesvitné, hoci zodpovedne dodržiavam výživu. Zubný lekár ktorému dôverujem povedal, že dieťatko mi berie všetko a hrozí, že prídem o chrup. Mám 34 rokov. Maličký tiež úplne odmieta UM, sotva trochu zje, no na jeho vek to nestačí. Prosím pekne tiež o radu, ako u seba bezpečne zastavím laktáciu...Som z toho veľmi smutná... Ďakujem vopred za prípadné rady.

Milá Nika,

je nepochybné, že e je dôležité, aby ste mali v poriadku zuby. Otázkou však je, či naozaj nie je možné podniknúť kroky na to, aby ste mali zdravé zuby a zároveň pokračovali v dojčení. Tieto dve veci sa vzájomne nevylučujú.

Je však nanešťastie až príliš časté, že za akýkoľvek problém v živote matky a dieťaťa sa po roku považuje dojčenie. Často sa na nás obracajú matky, ktoré sa dozvedeli, že musia svoje dieťa odstaviť, pretože, to, že rok dojčia, je príčinou ich stále sa opakujúcich chorôb, matky, ktoré majú jačmeň v oku preto, že dojčia, matky, ktoré majú ekzém preto, že dojčia, matky, ktoré potrebujú začať nosiť okuliare preto, že dojčia, matky, ktoré musia užívať lieky na tlak preto, že dojčia. Ak by sme zozbierali zoznam všetkého, čo sme sa od matiek dozvedeli, že spôsobuje práve dojčenie a jedine odstavenie tieto choroby lieči, bolo by odstavenie riešením prakticky akéhokoľvek zdravotného problému žien. A to tak nie je.

Dojčiace matky ako skupina netrpia problémami so zubami paušálne - pri správnej výžive a starostlivosti o zuby nemajú mať dôvod na to, aby mali problémy. A to ani, ak dojčia viac detí súčasne alebo dlhodobo za sebou. Dojčenie je napríklad kľúčové práve pri ochrane žien pred osteoporózou. Nie je pravda, že za váš stav zubnej skloviny môže dojčenie. Svojho zubára môžete požiadať o skutočné dôkazy, reálne štúdie, ktoré by dokazovali, že matky, ktoré dojčia svoje dieťa, sú ohrozené "úbytkom zubnej skloviny". Spýtajte sa, na základe, akých vyšetrení toto zistil. A tiež, aké kroky môžete popri dojčení podniknúť na zlepšenie stavu.

Ak svoje dieťatko odstavíte a nič iné nezmeníte, vaša sklovina bude naďalej ten istý zdravotný problém, ktorý riešite teraz.

Mnohokrát ženy dostávajú informáciu, že majú po roku prestať dojčiť, len preto, že si ľudia myslia, že už je čas na ukončenie dojčenia a neváhajú na presvedčenie žien použiť rozličné nepravdivé informácie. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením. Nehovoriac o tom, že nedojčíte len kvôli sebe. Ročné bábätko ešte stále zúfalo dojčenie potrebuje. Odstavenie preňho prináša nezanedbateľné riziká. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov – a tento aspekt zvážte o to pozornejšie, že vaše bábätko má genetickú predispozíciu spôsobujúcu jeho náchylnosť na vznik tohto ochorenia. Práve pre toto dieťa je kľúčové, aby bolo dojčené tak dlho, ako to len pôjde, dokedy sa samo nebude chcieť odstaviť.

Preto svoje rozhodnutie ešte raz dôkladne zvážte. Navyše je prekvapivé, že váš zubný lekár nevzal vôbec od úvahy vašu diagnózu potravinových alergií, o ktorej ste nám písali vo svojej otázke z poradne dojčenia pred rokom. Ak dlhodobo nemôžete konzumovať žiadne z potravín, ktoré sú bohatým zdrojom vápnika, je skutočne príčinou stavu vašej zubnej skloviny dojčenie? Materské mlieko obsahuje vápnik, ale práve počas dojčenia sa vápnik zo stravy matky vstrebáva omnoho efektívnejšie, takže, ak odstavíte dieťatko, budete z vašej oklieštenej stravy vstrebávať omnoho menej vápnika. Inými slovami, ak aj teraz nejakú časť vápnika vydávate cez materské mlieko, ak odstavíte, z potravy získate menej vápnika, než koľko vám teraz ostane počas obdobia dojčenia pre vás. Naozaj nie je možné, aby ste si vápnik dopĺňali aj inými spôsobmi, ktoré sú ľuďom v medicíne k dispozícii?

Ak by ste sa napriek tomu rozhodli odstaviť, je pre vás dôležité vedieť že:

  • vaše dieťa nepotrebuje dostávať umelé mlieko

Svetová zdravotnícka organizácia sa vyjadrila, že používanie umelého mlieka pre deti po 6 mesiaci je zbytočná a škodlivá praktika. Ak dieťa nemôže byť dojčené, nemá dostávať umelé mlieko len preto, že to hovorí marketing firiem, ktoré profitujú z predaja umelej výživy. Žiaden skutočný medicínsky dôvod pre podávanie umelého mlieka nie je, naopak, WHO varuje pred rizikami podávania umelého mlieka v tejto situácii a odporúča presmerovať dieťa na pestrú a čerstvú tuhú stravu:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

  • vy nepotrebujete užívať žiadne lieky na zastavenie laktácie a ani nemusíte robiť žiadne špeciálne opatrenia

Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh, a lieky na zastavenie laktácie navyše okrem toho, že neprinesú žiadny pozitívny účinok, prinášajú so sebou vážne vedľajšie účinky. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné. Ak by ste mali príliš naliate prsia, tak môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky. Takéto prílišné naliate môže trvať určitú dobu (bez liekov aj s liekmi), samotná tvorba mlieka môže pretrvávať dlhú dobu podobne ako pri iných mamičkách, ktoré prestanú dojčiť, a toto si nevyžaduje žiadne riešenie. Ak by ste pociťovali veľké bolesti, dočasne môžete užívať lieky od bolesti, aby ste prekonali dni, kým sa tvorba mlieka znižuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nevyhnutné ukončenie dojčenia